• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sankcije ne važe za sve: Kanada dozvolila Airbusu uvoz titanijuma iz Rusije, Ukrajina negoduje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da brza promena snabdevača ruda krucijalnih za proizvodnju aviona nije moguća pokazuje i najnovija odluka kanadskih vlasti da napravi izuzetak za Airbus i dozvole mu kupovinu titanijuma od VSMPO

  • 2
Airbus A220 Air Canada Foto: Shutterstock/Andrei Filippov

Kanada je dozvolila Airbusu da koristi ruski titanijum uprkos snakcijama usmerenim protiv privrede Ruske Federacije. Ovo je izazvalo oštre kritike ukrajinske ambasade u ovoj severnoameričkoj zemlji, a u međuvremenu se oglasio i Kremlj.

Vlada Kanade bila je među prvima koja je početkom 2022. godine zabranila snabdevanje ruskim titanijumom u okviru sankcija prema Rusiji. Da brza promena snabdevača ruda krucijalnih za proizvodnju aviona nije moguća pokazuje i najnovija odluka kanadskih vlasti da naprave izuzetak za Airbus i dozvoli mu kupovinu titaniju od VSMPO.

Airbus A220 Foto: Shutterstock/GingChen

Ruska državna firma VSMPO-AVISMA je godinama bila najveći dobavljač titanijuma za ​​industriju, prenela je agencija Reuters u utorak 23. aprila.

Kremlj je saopštio danas da odluka da se Airbusu dozvoli korišćenje ruskog titanijuma u ​​proizvodnji pokazuje zavisnost od ruskih sirovina i da bi se evropske kompanije borile da ostanu konkurentne, ako prestanu da koriste ruske materijale.

Ovakav razvoj događaja prouzrokovao je i snažne reakcije sa ukrajinske strane. Julija Kovaliv, ambasadorka Ukrajine u Kanadi je tokom gostovanja u televizijskom programa CBC pokazala fotografije posledica ruskog bombardovanja Kalibr raketama, za čiju se proizvodnju navodno koristi AVISMA titanijum.

Airbus trenutno ima veliko prisustvo u Kanadi i u ovoj zemlji zapošljava preko 4.000 ljudi. Jedan od najvažnijih Airbus projekata u Kanadi svakako je program aviona A220 koji je prvobitno razvijen od strane domaćeg Bombardiera.

Glavno postrojenje za proizvodnju ovog uskotrupnog modela nalazi se u Mirabelu, u provinciji Kvebek.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavko

    26. april 2024. | 11:00

    Verovatno je upitanju korupcija u kanadi. Ako kanada nema svoj titanijum koji je bolji o jeftiniji od ruskog netreba od rusa da kupuje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>