• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ozbiljan incident u Istanbulu: Avion FedExa sleteo bez prednjeg dela stajnog trapa, pista zatvorena

Vreme čitanja: oko 2 min.

U trenutku kontakta aviona sa uzletno-sletnom stazom pojavile su se varnice, a vatrogasna služba aerodroma je momentalno reagovala

  • 0
FedEx incident Istanbul Foto: Agit Erdi Ulukaya / AFP / Profimedia

Boeing 767 američke avio-kompanije FedEx sleteo je danas na istanbulski aerodrom bez prednjeg dela stajnog trapa. Uprkos izazovnim uslovima, piloti su uspeli bezbedno da prizemlje desetine tona težak teretni avion.

Nesvakisašnji incident dogodio se danas (8. maj) na aerodromu u Istanbulu (IST) kada je Boeing 767-3S2F na letu FX-6238 iz Pariza (CDG) sleteo na pistu bez prednjeg dela stajnog trapa. Posada teretnog aviona registracije N110FE navodno je prijavila kontroli leta da ima problem sa spuštanjem dela stajnog trapa, preneo je Breaking Aviation News & Videos.

FedEx Boeing 767 Foto: Shutterstock

Prema pisanju The Aviation Herald, vazduhoplov je bio na finalnom prilazu pisti 16R ali su piloti odlučili da odustanu od sletanja u trenutku kada su shvatili da postoji problem sa izvlačenjem točkova. Oko 25 minuta kasnije, Boeing 767 je izveo niski prelet iznad aerodroma - veruje se zbog vizuelne inspekcije vazduhoplova od strane kontrolora leta.

Let FX6238 FedEx Foto: FlightRadar24

Nešto kasnije, oko 40 minuta nakon prvog (neuspešnog) pokušaja prizemljenja, posada je uspela da sleti sa neispravnom letelicom.

Na video snimcima koji od jutros kruže društvenim mrežama jasno se vidi kako su piloti pokušali da uspore avion pre nego što su nosem letelice, odnosno prednjim delom trupa, dodirnuli asfaltnu pistu. U trenutku kontakta aviona sa uzletno-sletnom stazom pojavile su se varnice.

Odmah nakon zaustavljanja vazduhoplova, na pistu su izašla vozila aerodromske vatrogasne službe. Prema prvobitnim informacijama, u incidentu nije bilo povređenih ali je nastala materijalna šteta na Boeingu 767.

Pista 16R/34L trenutno je zatvorena za sav avio-saobraćaj. Uprkos tome, promet na istanbulskom aerodromu odvija se normalno, a svi avioni preusmereni su na druge dve aktivne piste.

FedEx incident Istanbul Foto: Agit Erdi Ulukaya / AFP / Profimedia

FedEx u svojoj floti ima 137 Boeinga 767 serije -300, pokazuju podaci Planespotters.net. Ovaj avion je veoma popularan među avio-kompanijama za prevoz tereta, a uprkos činjenici da se njegova putnička varijanta prestala da se proizvodi 2014. godine, Boeing još uvek isporučuje nove cargo B767.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>