• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sletanje aviona postalo viralni hit: Boeing B747-8 odskočio od piste u Los Anđelesu pa poleteo opet

Vreme čitanja: oko 1 min.

Snimak pokazuje da avion nije pokušao da smanji brzinu spuštanja niti da podigne nos kako bi smanjio višak brzine pre dodira sa pistom

  • 0
Lufthansa Boeing 747 Foto: Shutterstock

Snimak "tvrdog" sletanja Lufthansinog Boeinga 747-8 na letu LH456 iz Frankfurta (FRA) za Los Anđeles (LAX) postao je viralni hit koji je do danas videlo više od tri miliona ljudi.

Video koji je postavljen na društvenim mrežama nastao je 23. aprila ove godine a autor snimka koji je i vlasnik kanala Airline Videos uzviknuo je "vau, ovo je najteže sletanje koje smo uhvatili do sada"! Kanal, inače, u realnom vremenu prati sletanja na LAX.

Lufthansin vazduhoplov je napravio standardni prilaz pisti 24R oko podneva. Međutim, dok je avion prelazio prag piste, snimak pokazuje da avion nije pokušao da smanji brzinu spuštanja niti da podigne nos kako bi smanjio višak brzine pre dodira sa pistom, piše Aerotime.

Zbog toga je avion naprosto udario i odskočio od piste uz mnogo belog dima koji je nastao od trenja guma o površinu piste, a ubrzo potom posada je odlučila da odustane od sletanja i napravi go-around kako bi ponovo prišla pisti 24R.

Nakon što je napravio ceo krug oko aerodroma, avion je konačno napravio drugi prilaz istoj pisti nekih 16 minuta kasnije i sleteo bez daljih incidenata na pistu 24R u 12:21 po lokalnom vremenu.

Lufthansa Boeing 747 Foto: Shutterstock

U Lufthansinom Boeingu 747-8 (registarske oznake D-ABYP, serijskog broja 37839) tog dana bilo je 326 putnika i 19 članova posade. Avion je nepunih deset godina u floti nemačkog nacionalnog avio-prevoznika i 1.500-ti je avion ovog tipa isporučen nekoj kompaniji.

Maksimalna poletna masa Boeing 747-8 je 442 tone, dok j enajveća masa da kojom može da sleti 312 tona.

Interesantno je da i pored pomalo zastrašujućeg snimka - avion nije pretrpeo nikakva oštećenja: Lufthansini inženjeri su mu kasnije tog dana izdali dozvolu da se vrati na aerodrom Frankfurt na letu pod oznakom LH457. Avion je iz Frankfurta 25. aprila odleteo za Sao Paolo (GRU), u Brazilu.

(Aero.rs)

Video: British Airways u Beogradu posle trinaest godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>