• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pljušte kazne: Evropske avio-kompanije moraju da plate 150 miliona evra zbog zloupotreba

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ceo proces započeo je još 2023. godine nakon što je Kancelarija za zaštitu potrošača primila mnogobrojne primedbe na prakse i tarife avio-kompanija.

  • 0
putovanje avion aerodrom kofer muškarac student Foto: Shutterstock

Španija će kazniti četiri niskotarifne avio-kompanije sa ukupno 150 miliona evra zbog navodnih "nasilnih mera" prema putnicima i zloupotrebe.

Ministarstvo za zaštitu potrošača Španije izreklo je kaznu prevoznicima Ryanair (FR), easyJet (U2), Volotea (V7) i Vueling (VY) zbog dodatnog naplaćivanja prava na nošenje kabinskog prtljaga i usluge štampanja karata na aerodromima.

A319-100 Easyjet Shutterstock

Kaznene mere usledile su i zbog naplate rezervacije sedišta za osobe sa pratnjom, poput dece, kao i zbog odbijanja uplata gotovinom zbog čega će četiri avio-kompanije morati da plate ukupno 150 miliona evra, preneo je Sur in English u petak 31. maja.

Ceo proces započeo je još 2023. godine nakon što je Kancelarija za zaštitu potrošača primila mnogobrojne primedbe na prakse i tarife avio-kompanija.

Ryanair, easyJet, Volotea i Vueling odbijaju da prihvate odgovornost za navodne zloupotrebe i inisistiraju na tome da slučaj nije završen i da imaju pravo na žalbu. Udruženje avio-kompanija ALA da je odluka ministarstva u suprotnosti sa zakonima EU.

Ryanair Boeing 737 MAX Foto: Shutterstock

Oni tvrde da svi prevoznici dozvoljavaju unošenje ličnog prtljaga, obično male torbe koja staje ispod sedišta i optužuju Kancelariju za zaštitu potrošača da pokušava da u osnovnu tarifu uključi i ručni prtljag, piše Sur in English.

Volotea, easyJet, Vueling i Ryanair će se žaliti na odluku ministarstva i navode da će cene avio-karata skočiti ukoliko izgube ovaj slučaj.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>