• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

IATA prognozira: Globalni prihodi avio-kompanija 996 milijardi dolara, neto profit 30,5 milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako će se broj putnika približiti broju od pet milijardi, globalno udruženje prevoznika smatra da je zarada od šest dolara po putniku - smešno mala

  • 0
Avioni Japan Noć Foto: Shutterstock

Međunarodno udruženje vazdušnog saobraćaja (International Air Transport Association -IATA) u najnovijim predviđanjima, navodi da će globalna profitabilnost kompanija koje se bave avio-transportom premašiti profitabilnost postignutu na kraju 2023. 

Kada se govori o ukupnom tržištu, avio-kompanije će zabeležiti zajednički neto profit od 30,5 milijardi dolara, u poređenju sa 27,4 milijardi dolara zabeleženih 2023. godine, saopštila je IATA na svojoj godišnjoj skupštini u Dubaiju 3. juna, piše Flight Global.

Avion Salinger Igor

Revidirana projekcija predstavlja poboljšanje u odnosu na 25,7 milijardi dolara, koliko je u decembru prošle godine predviđala IATA.

Generalni direktor IATA Vilie Volš dodaje da je najbolji pokazatelj koliko su profiti tanki - zarada u industriji od 6,14 dolara po putniku.

"Ta cifra je jedva dovoljna za kafu u mnogim delovima sveta", kaže Volš i dodaje da je profitabilnost avio-kompanija ključna "kako bi se omogućile investicije u potrebe klijenata i rešenja za održivost", koja će biti preko potrebna da bi se "postigla nulta emisija ugljenika do 2050. godine.“

Boeing 777 American Airlines Foto: Shutterstock/RickDeacon

Najveći doprinos globalnoj profitabilnosti daće severno-američke kompanije sa 14,8 milijardi dolara, ili 12,40 dolara po putniku, sa maržom od 4,7%. Evropski avio-prevoznici doprineće sa 8,6 milijardi dolara, ili 7,28 dolara po putniku, sa maržom od 4,0%.

Očekuje se da će avio-kompanije u azijsko-pacifičkom regionu zabeležiti profit od samo 0,6 milijardi dolara, ili 0,70 dolara po putniku, sa maržom od samo 0,5%, dok se u Latinskoj Americi, očekuje profit od 0,2 milijarde dolara, ili 0,70 dolara po putniku, sa maržom od 0,5%.

Avioni Dubai/United Arab Emirates Foto: Shutterstock

Na Bliskom istoku, očekuje se da će profit dostići 3,1 milijardu dolara, ili 12,70 dolara po putniku, sa maržom od 4,9%, a najmanji doprinos daće - navodi Flight Global - afričke avio-kompanije koje zabeležiti neto profit od 0,1 milijardu dolara, ili 0,50 dolara po putniku, sa maržom od 0,4%.

Globalni prihodi bi, prema predviđanju IATA, trebalo da dostignu 996 milijardi dolara, što je povećanje od 9,7% na godišnjem nivou. Ujedno, očekuje se da broj putnika bude rekordno visok - 4,96 milijardi.

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation instalirao Certus internet sistem u Cessna Citation 525

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>