• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turkish Airlines namerava da kupi stotine aviona: Turci "merkaju" i do 250 Boeing 737 MAX i 787 Dreamliner

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ugovori li nabavku Boeing aviona, biće to druga velika porudžbina za Turkish Airlines u manje od godinu dana

  • 0
Turkish Airlines Boeing 737 MAX Foto: Shutterstock

Turkish Airlines mogao bi od Boeinga da kupi preko dve stotine novih aviona. Vest o potencijalnom poslu sa američkim proizvođačem usledila je svega nekoliko meseci nakon što je Turkish Airlines zaključio ugovor sa Airbusom oko kupovine slične količine aviona.

Govoreći na marginama godišnjeg sastanka Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (International Air Transport Association - IATA) u Dubaiju, predsednik Upravnog odbora Turkish Airlines (TK) Ahmet Bolat izjavio je da avio-kompanija pregovara sa Boeingom oko potencijalne kupovine velikog broja novih vazduhoplova.

Turkish Airlines Boeing 737 MAX Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, "u igri" je oko 250 aviona - kako uskotrupnih letelica namenjenih kratkim i srednjim linijama tako i onih širokotrupnih koji lete na dužim prekookeanskim linijama.

Ahmet Bolat je danas (4. jun) izjavio da se vode pregovori oko 150 do 175 Boeing 737 MAX aviona. Ostatak porudžbine čini će Boeing 787 Dreamliner, preneo je BNN Bloomberg. Turkish Airlines trenutno razgovara sa Boeingom oko cene aviona, komercijalnih uslova kao i troškova motora, a predsednik Upravnog odbora nije otkrio kada bi ugovor mogao biti potpisan.

Turkish Airlines Boeing 787 Dreamliner Foto: Shutterstock

Ugovori li nabavku Boeing aviona, biće to druga velika porudžbina za Turkish Airlines u manje od godinu dana.

Avio-kompanija iz Turske je u decembru 2023. godine naručila 230 Airbus vazduhoplova iz A320neo i A350 porodice aviona. Turkish Airlines tada je takođe obezbedio i prava kupovine za još 125 aviona. Više o prošlogodišnjoj porudžbini avio-kompanije možete pročitati u posebnoj vesti na portalu Aero.rs.

Aerodrom Istanbul IST Foto: Shuttertsock

Turkish Airlines već koristi veliki broj Boeinga 737 MAX i 787. Prema podacima Planespotters, prevoznik leti sa 23 B787 Dreamliner dok na kratkim i srednjim linijama saobraća sa 25 B737 MAX.

Avio-kompanija je u januaru potpisala ugovor o zakupu 10 dodatnih Boeing 737 MAX 8 o čemu smo takođe pisali.

(Aero.rs)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>