• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jumbo jet na felnama: Popucale gume na teretnom Boeing 747 prilikom sletanja, problem sa hidrauličnim sistemom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri gume levog dela stajnog trapa pukle su prilikom sletanja, ali je posada uprkos tome uspela bezbedno da zaustavi Boeing 747F

  • 0
Atlas Air Boeing 747 Shutterstock

Teretni Boeing 747 avio-kompanije Atlas Air (5Y) imao je izuzetno problematično sletanje u glavnom gradu Južne Koreje kada su mu prilikom kontakta sa pistom pukle tri gume.

Avion Boeing 747-400F registracije N429MC trebao je u utorak 11. juna da obavi let 5Y-8692 između Seula (ICN) i Enkoridža (ANC) u SAD. Nedugo nakon poletanja iz južnokorejske prestonice kada se avion nalazio na oko 3050 metara nadmorske visine, posada je primetila kvar hidrauličnog sistema te je zaustavila penjanje, preneo je The Aviation Herald.

Atlas Air Boeing 747 Foto: Shutterstock

Prema podacima servisa za praćenje letova FlightRadar24, avion se okrenuo blizu grada Gvangju i zaputio se ka Žutom moru. Letelica je počela da kruži iznad mora i izbacuje neiskorišćeno gorivo iz rezervoara kako bi smanjila težinu prilikom sletanja.

Oko sat i po vrmena nakon poletanja iz Seula, avion Atlas Aira ponovo je sleteo na aerodrom Inčeon.

Atlas Air N429MC u Seulu Foto: FlightRadar24

Kao ni sam let, ni prizemljenje aviona nije moglo da prođe bez problema.

Tri gume levog dela stajnog trapa pukle su prilikom sletanja, ali je posada uprkos tome uspela bezbedno da zaustavi Boeing 747F. Pista 15R na koju je N429MC sleteo bila je privremeno zatvorena dok letelica nije bila uklonjena.

The Aviation Herald prenosi da je isti avion svega jedan dan ranije trebao da leti iz Hong Konga (HKG) za Enkoridž ali da je iz nepoznatih razloga bio preusmeren u Seul. Ovaj vazduhoplov imao je problem sa gumama prilikom sletanja u Los Anđeles u nedelju 2. juna kada je nekoliko pneumatika upravo na levom delu stajnog trapa bilo je oštećeno.

Atlas Air Boeing 747 Foto: Shutterstock

Podaci FlightRadar24 ukazuju na to da avion nije leteo od 11. juna što znači da sej još uvek nalazi u prestonici Južne Koreje.

N429MC je 34 godine star Boeing 747 koji je kao nov isporučen All Nippon Airways 1990. godine. Japanska avio-kompanija je povukla ovaj avion iz upotrebe 2008. godine kada ga preuzima Atlas Air i konvertuje u letelicu za prevoz tereta, navodi se u bazi podataka Planespotters.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>