• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Visoko i vruće: Airbus testirao A330neo širokotrupni avion u uslovima velikih nadmorskih visina i temperatura

Vreme čitanja: oko 1 min.

Airbus je već slao probne avione u Boliviju, jer su ekstremno topla klima i velika nadmorska visina u toj zemlji idealni za testiranje ograničenja aviona

  • 0

Fabrički test vazduhoplov Airbus A330-900 registracije F-WTTN (serijski broj 1795, proizveden pre šest godina) uspešno je završio seriju probnih letova u Meksiku i Boliviji u uslovima velike nadmorske visine i visokih temperatura,.

Program testiranja se odvijao na dve lokacije koje su specifično odabrane zbog svojih jedinstvenih karakteristika – aerodrom Toluca (TLC) koji se nalazi na nadmorskoj visini od 9.186 stopa (2.800 metara) u Meksiku i La Paz (LAP) u Boliviji, koji je smešten na 13.300 stopa (4.054 metra) iznad nivoa mora.

Airbus je već slao probne avione u Boliviju, jer su ekstremno topla klima i velika nadmorska visina u toj zemlji idealni za testiranje ograničenja aviona u tako izazovnim operativnim uslovima, podseća Aerotime.

Letovi u Meksiku i Boliviji predstavljaju samo deo Airbusovih postepenih proširenja operativnih granica za A330neo na kompanije koje operišu na ili su bazirane u toplim i visokim sredinama.

Do sada, A330neo je bio sertifikovan za operacije na aerodromima do 8.000 stopa (2.438 metara) nadmorske visine.

Međutim, nakon odobrenja sertifikacije za operacije u uslovima velike visine i visokih temperatura, koje se očekuje u prvom kvartalu 2025. godine, avion će moći da opslužuje aerodrome do 12.500 stopa (3.810 metara) nadmorske visine.

Potencijalne lokacije koje bi mogle videti usluge A330neo uključuju aerodrome u Kini, Tibetu (Lhasa), Centralnoj i Južnoj Americi (kao što su Bogota, Toluca, Quito i Meksiko), i u Africi (kao što je Addis Abeba, Etiopija).

Primarni fokus testova koje je Airbus sproveo bio je evaluacija performansi pri poletanju i sletanju. Ovo je od vitalnog značaja za svaki avion, jer operisanje na povećanoj nadmorskoj visini smanjuje nivoe potiska motora, što je ključno za uspostavljanje performansi pri poletanju.

Probni avion A330-900neo takođe je sprovodio lokalne letove kako bi procenio performanse pri penjanju i prilazu.

(Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>