• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Boeing i Airbus kupuju Spirit AeroSystems: Posao težak više od 8.3 milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Boeing će sarađivati sa Spiritom kako bi osigurao kontinuitet njegovih operacija, posebno onih koje se odnose na odbrambeni program

  • 0
Spirit AeroSystems Foto: Shutterstock

Boeing je postigao konačan sporazum o preuzimanju kompanije Spirit AeroSystems u transakciji koja se u potpunosti finansira akcijama i procenjena je na približno 4,7 milijardi dolara. Uključujući neto dug kompanije Spirit, ukupna vrednost transakcije dostiže približno 8,3 milijarde dolara.

Preuzimanje obuhvata gotovo sve komercijalne operacije Boeinga vezane za Spirit, kao i dodatne komercijalne, odbrambene i druge operacije. Boeing će sarađivati sa Spiritom kako bi osigurao kontinuitet njegovih operacija, posebno onih koje se odnose na odbrambeni program.

Boeing je 2005. godine dodelio određene proizvodne operacije podizvođačima, s ciljem smanjenja troškova i poboljšanja proizvodne efikasnosti. Prodaja Boeingove divizije u Vičiti dovela je do osnivanja kompanije Spirit AeroSystems, koja je proizvodila trupove aviona 737 i 787, podseća portal Aerotime.

Spirit AeroSystems Foto: Shutterstock

Kupovina kompanije Spirit AeroSystems razmatrana je nakon događaja u januaru 2024. godine, kada je avion Alaska Airlinesa Boeing 737 MAX 9 izgubio panel na putničkom delu kabine.

Boeing se suočavao sa drugim problemima poslednjih nekoliko godina, uključujući posledice smrtonosnih nesreća sa svojim avionima u 2018. i 2019. godini, o čemu je portal Aero.rs pisao.

Spirit AeroSystems Foto: Shutterstock

Osim Boeinga, i Airbus je rešio da kupi deo Spirita, koji je proizvodno povezan sa tom kompanijom za 559 miliona dolara. Radi se o pogonima u Belfastu (Irska), Prestviku (Škotska) i Subangu (Malezija). U ovim pogonima se proizvode (između ostalog) sekcija trupa za Airbus A350 i krila za A220, srednji delovi trupa i gondole (dodatak aviona koji se montira ispod trupa i služi za smeštaj dodatne opreme).

Transakcija sa Airbusom bi trebalo da bude zaključena do sredine 2025. godine, pod uslovom da je odobre regulatori i akcionari kompanije Spirit, zaključuje Aerotime.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>