• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Air Canada vidi u letovima ka Jugoistočnoj Evropi šansu za razvoj: Gde je tu Srbija?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Restriktivna klauzula u bilateralnom sporazumu o vazdušnim uslugama između Kanade i Srbije koja ograničava nacionalne prevoznike na dva nedeljna leta predstavlja otežavajući faktor

  • 0
B777 Air Canada Salinger Igor

Air Canada je ove godine značajno proširila broj svojih prekookeanskih operacija, naročito ka Jugoistočnoj Evropi i pre svega Grčkoj.

S obzirom na postojeće planove proširenja flote u narednih 18 meseci, i na činjenicu da se Grčka pokazala kao magnet za putnike, logično je očekivati dalji rast broja linija ka Balkanu, piše Ex-Yu Aviation.

Kanadski prevoznik je još pre dve godine planirao da otvori sezonsku liniju ka Zagrebu, a nedavno je izražena i želja za pokretanjem letova ka Beogradu.

Avion Boing Boeing 787 Dreamliner Air Canada Foto: Shutterstock

Nažalost, restriktivna klauzula u bilateralnom sporazumu o vazdušnim uslugama između dve zemlje predstavlja otežavajući faktor. Naime, iako je revidirani sporazum liberalan po prirodi, sadrži odredbu koja ograničava označene nacionalne prevoznike na dva nedeljna leta, osim ako se dve strane ne dogovore drugačije.

S druge strane, vlasti u Makedoniji su voljne da podrže uvođenje letova iz Kanade. Agencija za civilno vazduhoplovstvo Makedonije je izjavila da je dobila "povoljan" odgovor od kanadske aviokompanije o uvođenju sezonskih letova za Skoplje, čime bi se olakšao transfer putnika koji sada iz Severne Amerike lete do Beograda, Istanbula, Beča, Varšave, Frankfurta da bi potom "hvatali vezu" za Skoplje.

Boeing 777 Air Canada Foto: Shutetrstock

Mark Galardo, potpredsednik Air Canada zadužen za prihode i planiranje operacija izjavio je da kompanija vidi ovaj deo Evrope kao šansu za povećanje poslovanja, ali da i dalje postoje problemi sa isporukom aviona iz Boeinga i Airbusa.

"Još oko 18 meseci ćemo imati problema sa avionima. A kada se taj period završi, imaćemo više od 70 novih letelica. Neki postojeći vazduhoplovi će biti "penzionisani", ali nas u bliskoj budućnosti očekuje ogroman rast", rekao je Galardo medijima.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte kako avion od 400 tona sleće prkoseći bočnom vetru: Antonov An-124 iznad Vojvodine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>