• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najkraći međunarodni let na svetu: Brazavil-Kinšasa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako su fizički blizu, ova dva grada pripadaju različitim državama i imaju bogatu i složenu istoriju međusobnih odnosa

  • 0
Najkraci let na svetu Printskrin FlightRadar24

U svetu avijacije, gde su dugi interkontinentalni letovi često sinonim za putovanja, jedan let se ističe po svojoj neobično kratkoj udaljenosti – let između Brazavila u Republici Kongo i Kinšase u Demokratskoj Republici Kongo. Ovo je najkraći međunarodni let na svetu, koji se obraća između dva aerodroma međusobno udaljena samo 26 kilometara, što je ekvivalent dužini prosečne gradske vožnje.

Brazavil i Kinšasa leže na suprotnim obalama reke Kongo, jedne od najvećih reka u Africi. Iako su fizički blizu, ova dva grada pripadaju različitim državama i imaju bogatu i složenu istoriju međusobnih odnosa. Reka Kongo predstavlja prirodnu granicu između Republike Kongo i Demokratske Republike Kongo, čineći ovaj let međunarodnim.

Reka Kongo Foto: Wikipedia/NASA

Letove obavljaju uglavnom mali avioni, ali i avio-kompanije Asky Airlines avionom B-737-800, Air France sa A-350 na svom letu iz Pariza kao i Air Côte d'Ivore sa A320, a cena karte može biti relativno visoka u odnosu na dužinu leta zbog međunarodnih taksi i operativnih troškova. Let između Brazavila i Kinšase traje oko 12 minuta, iako vreme leta može varirati u zavisnosti od uslova na aerodromima i atmosferskih prilika. Na svom letu, avioni dostižu visinu do 5.000ft (oko 1.500m).

Ovaj let je od velikog značaja za lokalno stanovništvo i poslovne putnike, omogućavajući brzu i efikasnu vezu između dva glavna grada. Alternativa, prevoz čamcem preko reke, može biti znatno sporija i manje pouzdana, naročito tokom sezona visokih voda ili loših vremenskih uslova.

Let između Brazavila i Kinšase je jedinstven primer koliko avijacija može olakšati međugradska putovanja, čak i kada su gradovi fizički vrlo blizu. Ovo je više od samo kratkog leta – to je ključna veza koja doprinosi ekonomskom i socijalnom povezivanju dva glavna grada Centralne Afrike.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 787 Dreamliner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>