• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lufthansa Group: Promet nikad veći, ali zabeležen gubitak u prvoj polovini godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najvažnija članica grupe je završila prvu polovinu godine sa neto gubitkom od 427 miliona evra, pri čemu je grupa dodala da je sve teže postići ravnotežu u rezultatima za celu godinu

  • 0
Nemačka Lufthansa štrajk Foto: Tanjug/AP

Lufthansa Group je zabeležila neto gubitak u drugom kvartalu i prvoj polovini godine, suočavajući se sa spoljnim i unutrašnjim problemima, uključujući štrajkove svojih zaposlenih i sistemskih partnera.

Ipak, kako je istakao Karsten Spor, predsednik i izvršni direktor Lufthansa Grupe, prvi put u svojoj istoriji grupa je prešla granicu prihoda od 10 milijardi evra u drugom kvartalu.

Prema njegovim rečima, kako su kapaciteti na globalnim avio-tržištima rasli tokom kvartala, cene karata su se normalizovale, a prosečni prihodi su nastavili da padaju, pa je grupa je morala da prilagodi svoja očekivanja o profitu, piše Simple Flying.

Carsten Spohr Lufthansa CEO Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Kao rezultat toga, uprkos tome što je završila drugi kvartal sa prihodom od 10 milijardi evra, grupa je zabeležila neto gubitak od 265 miliona evra tokom drugog kvartala, dok je dobit pre obračunavanja kamata i poreza (EBIT) za kvartal iznosila -212 miliona evra.

Tokom prvih šest meseci 2024. godine, prihod grupe je bio 17,3 milijardi evra, što je rezultiralo neto profitom od 469 miliona evra.

Lufthansa Shutterstock

Spohr je naveo da je najvažnija avio-kompanija u okviru grupe, Lufthansa, posebno bila pogođena tokom prvih šest meseci 2024. godine.

"Ovo je zato što su, pored efekata tržišnih dešavanja, postojali i posebni efekti kao što su visoki troškovi štrajkova, dalja kašnjenja u isporuci aviona i rezultirajuće neefikasnosti, kao i strukturni problemi aviokompanije. Neproporcionalno veliko povećanje troškova  u Nemačkoj i novi kolektivni ugovori za kabinsko osoblje, pilote i zemaljsko osoblje takođe su negativno uticali na prihode."

Nemačka Lufthansa štrajk Foto: Tanjug/AP

Sama kompanija Lufthansa je završila prvu polovinu godine sa neto gubitkom od 427 miliona evra, pri čemu je grupa dodala da je sve teže postići ravnotežu u rezultatima za celu godinu.

Druge aviokompanije u grupaciji, baš kao i Lufthansa Cargo ostvarile su dobre rezultate tokom kvartala, pri čemu su putničke aviokompanije završile drugi kvartal sa EBIT-om od 563 miliona evra.

(Aero.rs)

Video: Srpski leteći vatrogasci: Više od dva miliona litara vode izbacili na požare za manje od mesec i po

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>