• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Boeing počeo da isplaćuje odštetu porodicama žrtava Ethiopian Airlinesa i Lionaira

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ogorčene porodice citirale izjavu sudije O’Konora napisanu u presudi iz februara 2023. godine gde je rečeno da se zločin Boeinga može smatrati najsmrtonosnijim korporativnim zločinom u istoriji SAD

  • 0
Boeing 737MAX Foto: Shutterstock

Porodice 32 državljanina Kenije koji su bili među 157 poginulih putnika u padu aviona Ethiopian Airlines B737MAX u martu 2019. godine, počele su da primaju odštetu od Boeinga.

Porodice žrtava podnele su objedinjenu građansku tužbu protiv Boeinga u Okružnom sudu severnog Ilionisa. 

Boeing je optužen za zaveru radi prevare Sjedinjenih Država i pristao je da ne osporava optužbe te priznaje da je učestvovao u kriminalnom ponašanju s namerom da obmane i zavara Federalnu upravu za avijaciju (FAA) tokom procesa sertifikacije aviona 737 MAX.

Prema uslovima sporazuma sa Ministarstvom pravde SAD o kom je Aero.rs prvi pisao, Boeing će platiti ukupno više od 2,5 milijarde dolara, što uključuje kaznu od 243,6 miliona dolara, isplate odštete avio-kompanijama koje su kupile Boeing 737 MAX u iznosu od 1,77 milijardi dolara.

Tu su i troškovi za osnivanje fonda za žrtve nesreće u iznosu od 500 miliona dolara za odštetu naslednicima, rođacima i zakonskim korisnicima 346 putnika koji su poginuli u padovima aviona Boeing 737 MAX na letu Lion Air Flight 610 i Ethiopian Airlines Flight 302.

Prema izveštaju Nationa koji citira FL360aero, advokati koji zastupaju porodice poginulih su direktno pregovarali sa Boeingom o iznosima odštete.

"Kriterijumi uključuju starost i finansijski status žrtve u trenutku smrti, a iznos zavisi i od pregovaračkih veština advokata koji zastupaju porodice", rekao je Irungu Kangata, guverner pokrajine Muranga u Keniji. Na osnovu dokumenta datiranog 25. juna, u koji je Nation imao uvid, jedna od porodica je primila neto isplatu od 4,2 miliona dolara, uključujući 1.884.035 dolara namenjenih za advokatske troškove i srodne izdatke.

Boeing 737max Foto: Shutterstock

Porodice nekih od 346 osoba koje su poginule u dve fatalne nesreće aviona Boeing 737 Max izjavile su u sredu da bi američki sud trebalo da odbaci predloženi sporazum Boeinga sa Ministarstvom pravde SAD i zatražile da vlada izrekne znatno veću kaznu, piše britanski Guardian.

Pol Kasel, jedan od advokata porodica žrtava rekao je u podnesku sudu da je kazna "neadekvatna – ili, u najmanju ruku, zasnovana na obmanjujućem i netačnom obračunu". Dodao je da kazna „ne odražava činjenicu da je zločin Boeinga ubio 346 nevinih žrtava“. Kasel je tu odluku nazvao "ne samo netačnom – već i moralno nečuvenom".

Boeing 737 MAX Foto: Shutterstock

Adrian Vuckovich, jedan od advokata koji zastupa rođake, rekao je u zasebnom podnesku: "Predlažemo da Boeing plati značajnu kaznu koja prepoznaje vrednost života svake od 346 osoba koje su poginule, značajnu štetu nanesenu drugima, i kaznu koja je u skladu sa kaznama koje su plaćene od strane drugih korporativnih kriminalnih optuženika."

Porodice su citirale izjavu sudije O’Konora u presudi iz februara 2023. godine: "Zločin Boeinga može se smatrati najsmrtonosnijim korporativnim zločinom u istoriji SAD."

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>