• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuski proizvođač električnih aviona dobio veliku porudžinu iz SAD, planira postrojenje na Floridi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Isporuke bi trebalo da počnu do 2030. godine, pod uslovom da ERA, koji je još uvek u razvoju, dobije sertifikaciju američkih vlasti

  • 0

Francuski razvojni tim posvećen električnim i hibridnim avionima Aura Aero, potpisao je pismo o namerama za isporuku 75 regionalnih aviona ERA (Electric Regional Airplane) u teretnoj verziji sa kompanijom Alpine Air Express iz Jute.

Isporuke bi trebalo da počnu do 2030. godine, pod uslovom da ERA, koji je još uvek u razvoju, dobije sertifikaciju američkih vlasti, piše Aerotime.

Alpine Air Express trenutno ima flotu od 80 teretnih aviona, koji obavljaju više od 100 dnevnih lokalnih i regionalnih teretnih letova širom Sjedinjenih Američkih Država za UPS, američku poštu i Amazon. 

Prema tvrdnjama francuskog tima, pored ekoloških prednosti, uvođenjem hibridnih vazduhoplova ERA, Alpine Air Express bi mogao smanjiti troškove po toni tereta za 50% zbog nižih troškova održavanja i goriva.

Velika, široka teretna vrata dostupna na ERA su još jedna karakteristika koja je pomogla Aura Aeru da dobije ovu narudžbu.

Francuska kompanija u svojoj listi porudžbina zajedno sa ovim vazduhoplovima ima ukupno 570 poručenih letelica, vrednih ukupno devet milijardi američkih dolara.

Pre nepunih mesec dana francuski startap je najavio da će se udružiti sa aeronautičkim univerzitetom Embry Riddle i sa njima sagraditi proizvodno-montažni pogon na Floridi, koji će služiti kao centar za završne radove i isporuku letelica iz programa Integral - električnih lakih trenažnih aviona (na slici gore), ali i montažu hibridno-električnog modela ERA u konfiguraciji putničkog aviona sa 19 sedišta.

(Aero.rs)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>