• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tail strike na sletanju u Soči: Oštećen trup ruskog Boeing 737-800

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruska Savezna agencija za vazdušni saobraćaj Rosavijacija klasifikovala je ovaj događaj kao ozbiljan incident i započela je istragu

  • 0
Smartavia Shutterstock

Boeing 737-800 avio-kompanije SmartAvia oštećen je prilikom sletanja u Soči. Letelica sa skoro 200 putnika udarila je o pistu aerodroma prilikom čega je načinjena značajna šteta na trupu.

Avion registracije RA-73659 je u nedelju 18. avgusta obavljao let 5N545 od Sankt Peterburga (LED) do Sočija (AER). Prilikom sletanja B737, dogodio se takozvani tail strike, odnosno zadnji deo trupa aviona je udario o pistu.

Piloti SmartAvia ipak su uspeli da prizemlje avion i bezbedno ga zaustave. Nakon što se letelica sklonila sa piste aerodroma, izvršena je pregled aviona. Utvrđena je značajna šteta na zadnjem delu trupa koji je došao u kontakt sa uzletno-sletnom stazom.

Prema pisanju Breaking Aviation News & Videos na društvenoj mreži X (nekada Twitter), ruska Savezna agencija za vazdušni saobraćaj Rosavijacija klasifikovala je ovaj događaj kao ozbiljan incident i započela je istragu. U avionu je bilo oko 190 putnika i trenutno nema informacija o tome da li je neko zadobio povrede.

RA-73659 je 19 i po godina star Boeing 737-800 koji je kao nov isporučen China Eastern Airlines 2005. godine. Za avio-kompaniju SmartAvia počinje da leti u aprilu 2019. godine pod registracijom VP-BEV ali je ona promenjena u mart 2022. godine nakon početka rata u Ukrajini, pokazuju podaci Planespotters.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>