• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Incident u Avganistanu: Boeing 737 izleteo sa piste prilikom poletanja, avion oštećen

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na video snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se kako je letelica "podigla prašinu" iza praga piste. Avion je udario i u aerodromsku ogradu pre nego što je uspeo da se vine u nebo

  • 0

Boeing 737-400 avio-kompanije Ariana Afghan Airlines izleteo je sa piste prilikom poletanja sa aerodroma Host. Zbog ozbiljnih oštećenja na trupu aviona, posada je odlučila da hitno sleti u Kabul.

Ozbiljan incident dogodio se u petak 23. avgusta na aerodromu Host (KHT) u Avganistanu prilikom poletanja aviona Boeing 737-400 (YA-PID) prevoznika Ariana Afghan Airlines. Avion je usled još uvek neutvrđenih okolnosti posle poletanja imao dodir sa tlom. Air Safety Network.

Na video snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se kako je letelica "podigla prašinu" iza praga piste a potom i da zadnjim delom udari u tlo (tail strike) pre nego što je uspela da poleti.

Posada aviona na letu FG-403 za Dubai (DXB) je zbog oštećenja koje je letelica pretrpela prilikom poletanja odmah  zatražila da se hitno vrati u Kabul (KBL). Avion je uspeo bez problema da sleti u glavni grad Avganistana a niko od 110 putnika i devet članova posade nije povređen u ovom incidentu.

Pregledom letelice ustanovljeno je da je došlo do oštećenja vertikalnog stabilizatora kao i trupa aviona, preneo je The Aviation Herald.

Podaci servisa Planespotters pokazuju da je YA-PID star 31 i po godinu. Avion je kao nov isporučen Turkish Airlines 1993. godine, a leteo je za AnadoluJet od 2008. do 2010. godine. Boeing 737-400 ušao je u avganistanski registar 2010. godine sa avio-kompanijom Pamir Airways i od 2015. godine leti za Ariana Afghan Airlines.

(Aero.rs)

Video: Povratak supersoničnih putovanja: XB-1 otvara put ka brzinama kakve nismo imali od Konkorda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>