• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ponovo jaka turbulencija u Aziji: Sedam putnika i članova posade povređeno na letu za Kinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Medicinska služba aerodroma zbrinula je povređene dok je jedan od putnika prevezen u bolnicu

  • 0

Nekoliko putnika i članova posade na letu Scoot zadobilo je povrede usled jakih turbulencija. Ovakvi incidenti posatju sve učestaliji, a krivac za to su i klimatske promene.

Incident se dogodio u petak 6. septembra na letu TR100 avio-kompanije Scoot između Singapura (SIN) i Guangdžoua (CAN). Tokom prilaza Boeing 787-9 (9V-OJD) aerodromu Baiyun u Kini, došlo je do jakih turbulencija, preneo je Simple Flying.

Let Scoot TR100 Foto: FlightRadar24

Četiri putnika i tri člana posade su zadobila povrede. Piloti su uprkos izazovnim uslovima bezbedno prizemljili avion.

Medicinska služba aerodroma zbrinula je povređene dok je jedan od putnika prevezen u bolnicu, potvrdio je Scoot za list The Strait Times.

Avio-kompanija Scoot, niskotarifna podružnica Singapore Airlines, navodi da je do turbulencija došlo na visini od 20.000 stopa, odnosno na 6.096 metara. Reč je o turbulenciji čistog neba (clear air turbulence), odnosno o turbulenciji koja se stvara na mestu gde se sudaraju vazdušne struje različitih brzina i temperatura.

Ovakva vrsta turbulencija posebno je opasna za avione jer ne ostavlja vizuelne tragove, odnosno teško ju je predvideti i otkriti. Naučnici veruju da klimatske promene utiču na češću pojavu turbulencije čistog neba jer se povećava temperaturna razlika između vazdušnih masa.

turbulencije Foto: Shutterstock

Više o ovoj i drugim meteorološkim pojavam možete pročitati u posebnom tekstu na portalu Aero.rs.

Turbulencije postaju sve ozbiljniji problem za avio-industriju. Prethodnih meseci beleži se veliki broj incidenata koji rezultuju ozbiljnim povredama - dok je na jednom letu došlo i do pogibije putnika, o čemu je Aero.rs pisao.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 787 Dreamliner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>