• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki DOT odobrio codeshare Delte i SAS uprkos protivljenju JetBlue

Vreme čitanja: oko 2 min.

Codeshare partnerstvu između Delta Air Lines i SAS protivio se JetBlue, a razlog za njegovo nezadovoljstvo bio je sličan sporazum sa Air Serbia

  • 0
Boeing767 Foto: Shutterstock/Lukas Wunderlich

Ministartsvo transporta SAD (U.S. Transportation Department - DOT) dalo je "zeleno svetlo" za implementaciju codeshare ugovora između Delta Air Lines i novog člana SkyTeam alijanse SAS uprkos protivljenju JetBlue.

Zahvaljujući ovom sporazumu, SAS i Delta Air Lines mogu da dele kodove na letovima između SAD i Danske, Švedske i Norveške. Putem sajta SAS biće moguća kupovina karata i za domaće letove Delta Air Lines. Američkoj avio-kompaniji će takođe biti omogućeno da vrši rezervacije za SAS letove u Evropi, preneo je Aviation Week u petak 13. septembra.

SAS Airlines Foto: Shutterstock

Delta i SAS su se zalagali za ubrzano odobrenje sporazuma radi ulaska skandinavske avio-kompanije u SkyTeam alijansu.

Codeshare partnerstvu između Delta Air Lines i SAS protivio se JetBlue, a razlog za njegovo nezadovoljstvo bio je sličan sporazum sa Air Serbia. Njujorška avio-kompanija, sa kojom prevoznik iz Beograda već ima bogatu saradnju, je u julu podnela žalbu američkom Ministarstvu transporta, tražeći da se proces autorizacije ugovora SAS i Delte zaustavi, o čemu je Aero.rs detaljnije pisao.

Razlog je taj što su vlasti EU, Italije i Hrvatske navodno zabranile codeshare sporazum JetBlue i Air Serbia na linijama srpske nacionalne avio-kompanije od Beograda ka određenim evropskim destinacijama. JetBlue je tražio da se stopira posao Delta Air Lines i SAS dok iz Rima, Zagebra i Brisela ne dobije pojašnjenje za zabranu saradnje sa Air Serbia.

Pokušaj stopiranja ugovora ipak nije bio uspešan. DOT je utvrdio da situacija JetBlue ne može da utiče na posao druge dve avio-kompanije. Ministarstvo tvrdi da je codeshare ugovor između SAS i Delta Air Lines zasnovan na Sporazumu o vazdušnom saobraćaju između SAD i Evropske unije, piše Aviation Week.

DOT smatra da JetBlue ima problem sa odvojenim bilateralnim sporazumima o vazdušnom saobraćaju te da isti ne mogu uticati na partnerstvo SAS i Delta.

(Aero.rs)

Video: Aegean Airlines Airbus A320neo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>