• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Isporuke Boeing 737 ostale stabilne u septembru uprkos zabrinutosti zbog štrajka

Vreme čitanja: oko 1 min.

U poređenju sa istim periodima 2023. i 2022. godine, isporuke modela 737 su niže za 20%, odnosno 17%.

  • 0
Boing , Boeing,  štrajk Foto: Tanjug/AP

Isporuke Boeingovih aviona modela 737 "ostale su stabilne" u septembru, delimično zahvaljujući merama koje je preduzeo ovaj proizvođač aviona kako bi ublažio uticaj štrajka radnika u ovom američkom gigantu navode analitičari Banke Amerike (BofA).

Boeing je isporučio oko 28 aviona tokom septembra, što je blagi pad u odnosu na 32 isporučena aviona u avgustu, prema podacima iz avio-analitičke grupe Cirium. Analitičari BofA su naglasili da je 70% mesečne isporuke obavljeno pre početka štrajka, ocenjujući ovaj rezultat kao "solidan".

Isporuke u trećem kvartalu takođe su ostale snažne, sa oko 92 isporučena aviona 737, što je porast u odnosu na 70 isporučenih aviona u drugom kvartalu, pokazuju podaci. Međutim, u poređenju sa istim periodima 2023. i 2022. godine, isporuke modela 737 su niže za 20%, odnosno 17%.

Budući tempo isporuka zavisiće uglavnom od trajanja štrajka, koji sada traje već treću nedelju. Radnici su odbacili dva predloga Boeinga za povećanje plata, produžavajući štrajk i dodatno pritisnuvši finansije i proizvodnju kompanije, koja je već pod pritiskom zbog svoje bezbednosne reputacije.

Prošle nedelje, Boeing je ponudio poboljšanu ponudu radnicima, uključujući opšte povećanje plata od 30% tokom četiri godine, kao i poboljšanje penzionih beneficija, opisujući to kao svoju "najbolju i finalnu" ponudu. Međutim, Međunarodno udruženje mašinista i radnika u vazduhoplovstvu (IAM), koje predstavlja 33.000 radnika, odbilo je ponudu, tvrdeći da je doneta bez prethodnih pregovora.

Bloomberg News je izvestio da je angažovan posrednik kako bi se prevazišao ovaj zastoj. Boeing takođe razmatra mogućnost prodaje akcija u vrednosti od najmanje 10 milijardi dolara kako bi prikupio sredstva.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje novog hagara Prince Aviation: Avio-glamur u novom "dvorcu Princa"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>