• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evakuisani državljani Srbije iz Bejruta: Avion Er Srbije leti ka Beogradu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U avionu Er Srbije koji je poleteo iz Bejruta za Beograd se nalazi 85 odraslih putnika i tri bebe. Među putnicima većinu čine državljani Republike Srbije, ali i susednih država u regionu, koji žive ili borave u Libanu

  • 0
A319 Air Serbia Salinger Igor

Avionom Er Srbije, Airbus A-319 reg. YU-APA danas je obavljen specijalni let za državljane Srbije koji su evakuisani iz Bejruta. Avion Air Srbije na letu JU9071 je poleteo sa Međunarodnog Aerodroma Beirut Rafic Hariri (BEY) a njegovo sletanje na beogradski aerodrom Nikola Tesla se očekuje nešto posle 14:30 časova.

Let je u organizaciji Vlade Republike Srbije, a u avionu Er Srbije koji je poleteo iz Bejruta za Beograd se nalazi 85 odraslih putnika i tri bebe. Među putnicima većinu čine državljani Republike Srbije, ali i susednih država u regionu, koji žive ili borave u Libanu.

Prema rečima Ambasadora Republike Srbije u Bejrutu Milana Trojanovića, u Libanu je registrovano 115 državljana Srbije i 50 do 60 članova njihovih porodica. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je 30. septenbra preporučilo državljanima Srbije koji su u Libanu da napuste teritoriju te države zbog pogoršanja bezbednosne situacije u toj zemlji.

Podsećanja radi, pre tačno godinu dana, 8. oktobra 2023. godine, Er Srbija je u organizaciji Vlade Republike Srbije, obavila repatrijacioni let iz Tel Aviva. Tada su u Srbiju vraćeni naši državljani koji su inicijalno imali karte za letove drugim kompanijama, a koje su zbog složene bezbednosne situacije otkazale svoje letove.

Zbog eskalacije sukoba između Izraela i Hezbolaha, mnoge zemlje su započele evakuaciju svojih građana iz Libana. Među prvima je bila Australija, koja je evakuisala više od 400 građana preko Kipra. Belgija je savetovala svojim građanima da što pre napuste zemlju, dok je Brazil poslao avion kako bi evakuisao oko 3.000 svojih državljana. Kanada je organizovala letove za evakuaciju više od 1.000 građana, a još letova je planirano. Kina je već evakuisala preko 200 građana, dok su Danska, Grčka i Italija apelovale na svoje građane da napuste Liban što pre. Rusija, Južna Koreja, Španija i Turska su takođe pokrenule ili planiraju evakuaciju svojih građana.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje novog hagara Prince Aviation: Avio-glamur u novom "dvorcu Princa"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>