• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avio-kompanije strahuju od srede: Da li će sindikat Boeinga prihvatiti povećanje od 35%

Vreme čitanja: oko 2 min.

Menadžment uz ponuđeno povećanje nudi bonus od 7.000 dolara, jednokratni doprinos od 5.000 dolara i do 12 odsto doprinosa od poslodavca

  • 0
Boing , Boeing,  štrajk Foto: Tanjug/AP

Rukovodioci velikog broja avio-kompanija koje previše dugo čekaju na isporuku već plaćenih aviona iz Boeinga, sa strahom iščekuju sredu, 23. oktobar, kada će članovi Sindikata Međunarodnog udruženja mašinista i radnika u vazduhoplovstvu 751 glasati o novoj ponudi menadžmenta.

Iako se rukovodstvo kompanije povuklo iz dijaloga o poboljšanju uslova rada u Boeingu i istovremeno optužilo Sindikat za zloupotrebu pregovora - menadžment je dao novu ponudu u nadi da će okončati štrajk koji traje već više od mesec dana: novim ugovorom predloženo je povećanje plata od 35% tokom četiri godine. 

Ponuda uključuje bonus od 7.000 dolara ako prihvate dogovor, vraćeni plan stimulacija i povećane doprinose za penzione planove radnika, uključujući jednokratni doprinos od 5.000 dolara, kao i do 12% doprinosa od poslodavca, saopštio je lokalni sindikat Međunarodnog udruženja mašinista i radnika u vazduhoplovstvu 751.

Boing , Boeing,  štrajk Foto: Tanjug/AP

Oko 33.000 sindikalnih radnika koji su u štrajku od 14. septembra, glasaće u sredu o tome da li će prihvatiti ponudu menadžmenta. Iako je najnovija ponuda bliža željenom povećanju plata nego prethodna, ne uključuje penziju sa definisanim beneficijama, koja bi garantovala određene mesečne beneficije nakon penzionisanja. Sindikat je tražio povećanje plata od 40% i vraćanje penzije sa definisanim beneficijama, koja garantuje prihod u penziji.

Zbog obustave rada, proizvodnja Boeingovih aviona 737 MAX, kao i modela 767 i 777 je potpuno obustavljena, a finansijski rezultati kompanije su tako poražavajući da je svetski avio-gigant morao da zatraži 10 milijardi dolara kroz kredite od četiri velike američke banke, dok još 25 milijardi iščekuje od prodaje svojih obveznica. Takođe, iščekuje se da će  17.000 otkaza (oko 10% radne snage) biti podeljeno tokom novembra.

Boing , Boeing,  štrajk Foto: Tanjug/AP

"Budućnost ovog ugovora je u vašim rukama," saopštio je sindikat radnicima u subotu, prenosi BBC. Članovi sindikata su prethodno odbili ponudu koja je uključivala bonus od 30% na plate, tvrdeći da to nije dovoljno da pokrije rast troškova života.

Štrajk je zabrinuo administraciju Džoa Bajdena. Vršilac dužnosti ministra rada SAD, Džuli Su, sastala se sa predstavnicima sindikata i Boeingovim rukovodiocima u Sijetlu ove nedelje kako bi podstakla rešavanje spora, s obzirom na to da kompanija igra važnu ulogu u ekonomiji SAD.

Boing , Boeing,  štrajk Foto: Tanjug/AP

Kompanija je pod lupom nakon incidenta u januaru kada je na novom avionu Alaska Airlinesa, Boeing 737-MAX, na letu 1282 otpao panel sa putničke kabine nedugo nakon poletanja. Savezna uprava za avijaciju (FAA) zabranila je kompaniji da poveća proizvodnju, a agencija je u petak otvorila novu istragu o bezbednosti Boeinga.

U julu, Boeing je pristao da prizna krivicu za optužbu za kriminalnu zaveru zbog prevare i da plati najmanje 243,6 miliona dolara nakon što je prekršio sporazum o odloženom gonjenju iz 2021. godine, u vezi sa dva aviona 737-MAX koja su izgubljena u gotovo identičnim nesrećama koje su pre pet godina koštale 346 života.

(Aero.rs)

Video: Snimak obuke na helikopterima Mi-35 na vojnom aerodromu Morava u Lađevcima kod Kraljeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>