• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Moskva donela nesvakidašnju odluku: Strane avio-kompanije mogu da pokrenu domaće linije u Rusiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dok traju razgovori o uspostavljanju letova, Rusija se trudi da poveća svoje industrijske kapacitete i proizvede više domaćih aviona

  • 1
Airbus A320 A319 A321 historical Foto: Wikimedia/ Adrian Pingstone

Ruske vlasti pozvale su kazahstanske avio-kompanije da pokrenu domaće letove unutar zemlje. Rusija takođe pregovara sa kompanijama iz još nekoliko zemalja koje bi mogle da dobiju mogućnost uspostavljanja domaćeg avio-prometa kako bi se rešio problem nedostatka aviona.

Nestašica originalnih delova za avione i nemogućnost pristupa licenciranoj servisnoj mreži za civilne letelice usled sankcija Zapada negativno je uticalo na rusku vazduhoplovnu industriju. Broj komercijalnih putničkih aviona u Rusiji se od početka 2022. godine smanjio sa oko 850 na 736, piše Aero Time.

Aerodrom, Sukhoi Superjet 100 Shutterstock

Nedostatak aviona u flotama domaćih avio-kompanija primorao je Kremlj da razmotri nove mere za rešenje ovog problema. Moskva namerava da dozvoli stranim prevoznicima obavljanje letova unutar Ruske Federacije ne bi li nadoknadila gubitke aviona nastale u prethodne dve godine, preneo je The Moscow Times.

Ministarstvo saobraćaja pregovara o uključivanju kazahstanskih avio-kompanija u domaći avio-saobraćaj, izjavio je u sredu ministar Roman Starovoit. Prema njegovim rečima, pregovori se vode i sa avio-kompanijama iz još nekoliko zemalja. Reč je prema svemu sudeći o državam koje Ruska Federacija klasifikuje kao "prijateljske".

Ruska fabrika putničkih aviona Foto: Shutterstock

Dok traju razgovori o uspostavljanju letova, Rusija se trudi da poveća svoje industrijske kapacitete i proizvede više domaćih aviona.

Trenutno je aktuelno nekoliko razvojnih programa za avione Superjet SSJ100, MC-21 i Tu-214 sa fokusom na zameni stranih komponenti lokalno proizvedenim delovima.

(Aero.rs)

Video: Intervju sa Anton Chirkovski, šefom prodaje civilnih aviona Diamond Aircraft

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar Kuzmanovic

    22. oktobar 2024. | 14:36

    Pa da, zato što sankcije štete Zapadu, a pogoduju razvoju Rusije. Pa će zapadnim avionima, neko drugi prevoziti domaće putnike. Kao i u nekim drugim manje razvijenim zemljama trećeg sveta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>