• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iran i Irak zatvorili vazdušni prostor usled eskalacije tenzija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nove bezbednosne mere dovode do obustave aviosaobraćaja u regionu

  • 0
TCAS avioni Foto: Shutterstock

Iran i Irak su tokom protekle noći obustavili sav avio-saobraćaj preko svojih teritorija zbog eskalacije tenzija i bezbednosnih zabrinutosti na Bliskom Istoku. Ovu odluku saopštile su iranske vlasti, navodeći da su svi letovi otkazani do daljeg. Prema izjavi portparola Organizacije civilnog vazduhoplovstva Irana, Džafara Jazerlua, doneta je odluka o preventivnom zatvaranju vazdušnog prostora za sve komercijalne letove.

Ova obustava je došla svega nekoliko sati nakon što je Izrael izveo vazdušne napade na nekoliko ciljeva u Iranu. Iranske vazdušne snage objavile su da su mete bile u Teheranu, provinciji Huzestan i Ilamu, i da su svi napadi uspešno odbijeni, uprkos manjim oštećenjima. U međuvremenu, iranske državne agencije prenele su izjave zvaničnika da će Iran odgovoriti na ovu agresiju ukoliko se nastavi, prenosi IRNA.

Pripreme za eskalaciju u regionu

Prema navodima iranskih izvora, odluka o zatvaranju vazdušnog prostora deo je šire strategije bezbednosti. Izrael je potvrdio napade, navodeći da su oni usmereni protiv iranskih objekata za proizvodnju raketa koje, prema tvrdnjama izraelskih vlasti, predstavljaju neposrednu pretnju za građane Izraela.

Ove mere zatvaranja vazdušnog prostora ne utiču samo na nacionalne letove, već i na međunarodni saobraćaj. Više aviokompanija koje koriste rute preko Irana i Iraka moralo je da prilagodi svoje planove leta, izbegavajući potencijalno opasan vazdušni prostor. Dok je neizvesno kada će obustava biti ukinuta, očekuje se da će odluka biti na snazi dok se bezbednosna situacija ne stabilizuje.

Iz ove situacije proizlazi i značajan uticaj na globalnu avijaciju, jer su koridori preko Irana i Iraka važni za evropsko-azijske letove.

(Aero.rs)

Video: Snimak obuke na helikopterima Mi-35 na vojnom aerodromu Morava u Lađevcima kod Kraljeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>