• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fly In Berane 2023: Novi život za avijaciju na severu Crne Gore

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0

Neko bi rekao da je sportska aviojacija baš popularna u Crnoj Gori: paralelno sa regatom hidro aviona MontAdria o kojoj je Aero.rs već pisao, vazduhoplovci iz Berana priredili su događaj pod nazivom Fly In Berane 2023 od 21. do 23. jula - na kome je gostova celogupna MontAdria regata!

Specifičnost Berana je da poletno-sletna staza prolazi kroz sam centar grada.

Pored domaćih avijatičara, na Fly In došli su i članovi Aero kluba Trstenik sa dva aviona Piper Warrior PA-28.

Kako je za Aero.rs rekao Momčilo Božović iz Aero kluba Berane, cilj manifestacije je da se promoviše rad udruženja koje od 2012. godine nije imalo redovnih aktivnosti.

"Cilj letačkog dana je da nakon velike pauze najavimo letačke aktivnosti aero kluba Berane", kaže Božović

"Jedrilica Blanik L-13A (YU-5371) se nalazi na tehničkom pregledu na aerodromu Ečka i uskoro se očekuje njen povratak sa reg.oznakama. Vitlo je spremno za prvu vuču jedrilice. Sa ovom manifestacijom je ostvarena saradnja sa AK Trstenik tako da će u narednom periodu piloti jedriličari iz Berana obnoviti svoje dozvole u Trsteniku",

Božović pojašnjava da će se "poslije ove faze, pokrenuti trenaža u AK Berane uz pomoć instruktora iz AK Trstenik"

"Sljedeća faza bi bila obuka novih kandidata za vazduhoplovno jedriličarstvo. Ovaj letački dan smo posvetili onima koji su imali želju da lete,tako da smo sa ova dva aviona letjeli 1h 30min i mnogim posjetiocima priuštili to zadovoljstvo.Nadamo se da će sledeći letački dan biti sa većim brojem aviona i učesnika"

"Za nekoga možda nije vrijedan pažnje ovaj letački dan ali za vazduhoplovstvo u Crnoj Gori je veliki,jer nije bilo lako pokrenuti zamajac sportsko rekreativnog vazduhoplovstva koji godinama stoji"

Na Berane Fly In 2023 "gostovala" u subotu 22. jula MontAdria regata čiju su učesnici svojim dolaskom obogatili ovo okupljanje vazduhoplovaca na severu Crne Gore

Fotografije: Vladan Obradović

(Aero.rs/SI)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>