• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Beoavia dobila zlatnu medalju za ModularX koncept bespilotne letilice sa promenljivom konfiguracijom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Primarna svrha ove letelice je obuka pilota

  • 0
ModularX koncept BEOAVIA

Koncept projekta bespilotne letelice sa promenljivom konfiguracijom ModularX udruženja studenata Beoavia osvojio je prvo mesto i zlatnu medalju na izložbi inovatora u Sevastoplolju, posle osvojenog zlata na nacionalnoj izložbi koja je održana u Etnografskom muzeju u Beogradu

U Beoavia ističu da je ModularX "jubilarni deseti projekat tima, čija je misija bila edukacija članova u različitim procesima s kojima se susreću tokom timskog rada".

"Ovaj projekat se ističe svojom modularnom konfiguracijom, što znači da letelica ima više različitih konfiguracija, čime se omogućava dodatno usavršavanje članova sektora za aerodinamiku u oblasti aerodinamičkih proračuna, ali i članova sektora za strukturu, koji su ovog puta zaduženi za dizajniranje različitih konfiguracija letelice kako bi se pripremili za buduće izazove", kažu u udruženju čiji će članovi - sa priličnom merom sigurnosti možemo da tvrdimo - u ne tako dalekoj budućnosti postati ključni ljudi razvoja globalne aeronautičke industrije.

Primarna svrha ove letelice je obuka pilota, stoga je letelica konstruisana sa naglaskom na upravljivosti, kompaktnosti, ekonomičnosti i jednostavnosti proizvodnje. Cilj je bio stvoriti letelicu koja će biti lako upravljiva, jednostavna za izradu i ekonomična za proizvodnju, kako bi se eventualne štete tokom obuke lako popravile ili zamijenile novim komponentama u slučaju totalnog oštećenja.

Letelica ima tri različite konfiguracije: V rep, T rep i VTOL. Posebno značajna je V rep konfiguracija, koja je ima ključnu ulogu u validaciji do sada neispitivanih proračuna stabilnosti za ovakvu vrstu repa, kažu za Aero.rs budući vazduhoplovni inžinjeri.

(Aero.rs / SI)

Video: Sajam naoružanja RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>