• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

DCV i ACV potpisali protokol o nadzornim aktivnostima: Efikasnija saradnja Srbije i Crne Gore

Vreme čitanja: oko 1 min.

DCV navodi da će potpisivanje bilateralnih aranžmana omogućiti ubrzani protok putnika, prtljaga i robe u saobraćaju na linijama između dve zemlje

  • 0

adriatic airways Salinger Igor
Predstavnici Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije i Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore potpisali su Protokol o nadzornim aktivnostima i obavezama čime je proširena saradnja ova dva regulatorna tela.

Direktorka DCV Mirjana Čizmarov i v.d. direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo CG Mileta Nikolić su u utorak 28. novembra u Briselu u prostorijama EUROCONTROL potpisali protokol koji definiše nekoliko bitnih stavki u oblasti bezbednosti vazduhoplovstva.

Protokol, usklađen sa članom 83bis Konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu (Čikaška konvencija), koji predviđa mogućnost da država registracije vazduhoplova i država operatera mogu da zaključe sporazum o prenosu nadležnosti u pogledu sprovođenja nadzora bezbednosti, navodi se na sajtu DCV.

Konkretno, protokolom se "Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, omogućava da preuzme nadzorne aktivnosti uključujući pravila letenja, radio-opremu vazduhoplova, plovidbenost, sertifikaciju i dozvole članova posade nad vazduhoplovima koji su u vlasništvu operatera Adriatic Airways DOO, registrovanog u Crnoj Gori, a koji su upisani u Registar vazduhoplova Republike Srbije", navodi srpski DCV.

U pitanju su poslovni avioni Cessna Citation 551 registarskih oznaka YU-TBB i YU-BTT, potvrdio je za Aero.rs Dragan Šoro Ivančević, vlasnik i direktor Adriatic Airways. On je ocenio da je u pitanju "Prvi korak priznavanja izmedju dvije vazduhoplovne vlasti, i to je i vise nego dobro, konačno da se priznajemo uzajamno".

Adriatic Airways Salinger Igor
Istog dana, u Briselu je potpisan i Memorandum o razumevanju između srpskog DCV i crnogorske Agencije, sa ciljem međusobnog priznavanja mera obezbeđivanja u vazduhoplovstvu za program One Stop Security. Razlog za pokretanje ove inicijative je da su mere obezbeđivanja u Srbiji i Crnoj Gori ujednačene. Iz DCV-a poručuju da je isto potvrdila i Evropska komisija koja je obema državama dodelila status One Stop Security.

U saopštenju Direktorata navodi se će potpisivanje bilateralnih aranžmana omogućiti "ubrzani protok putnika, prtljaga i robe u saobraćaju na linijama između dve zemlje".

(Aero.rs)

Video: SEGA 2024 najava konferencije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>