• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Laki četvorosed Diamond Star se zapalio iznad jezera Juta: Pilot uspeo da sleti, avion potpuno uništen

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avion je potpuno uništen, a šteta je procenjena na 300.000 dolara. Pilot navodi da je čuo eksploziju u motoru, a da je potom pokuljao dim koji je ispunio kabinu

  • 0

Mali klipni avion tipa Diamond DA40 Diamond Star XLS  zapalio se pre prinudnog sletanja na lokalni aerodrom Woodhouse Field/Spanish Fork (KSPK) koji se nalazi kraj Springvila (američka savezna država Juta).

Do dramatičnog događaja došlo je 21. decembra u popodnevnim časovima, nakon što je avion zatražio dozvolu za prinudno sletanje dok se nalazio na oko 3.000 metara iznad jezera Juta.

Avion proizveden 2011. godine, registracijske oznake N453DS koji je u vlasništvu kompanije Aircraft Leasing LLC, zapalio se u vazduhu, navodi se u izveštaju lokalnih medija koji su u mreži CNBC.

Iako su vatrogasci odmah reagovali, avionu nije bilo spasa.

Dve osobe koje su se nalazile u letelici, izvukle su se iz letelice bez povreda i uspele da pobegnu na sigurno.

Pilot je lokalnim medijima izjavio kako je "čuo eksloziju u motoru" i da je "odmah potom pokuljao dim", javlja Aerotime.

Nakon toga, pilot je napravio nekoliko zaokreta dok se dim iz kabine nije iščistio, a potom prišao aerodromu i bezbedno sleteo na njega.

Avion je nepovratno uništen, ne može se popraviti, a prema prvim procenama - šteta iznosi 300.000 dolara.

Vatrogasnoj službi je u potpunosti ugasila požar na vazduhoplovu 25 minuta nakon njegovog sletanja.

Pokrenuta je istraga o uzrocima izbijanja vatre na ovom avionu, koju vodi Nacionalna agencija za bezbednost u saobraćaju (National Transportation Safety Board - NTSB).

Interesantno je da se pre sedam dana isti model aviona zapalio pri sletanju na auto-put u Severnoj Karolini.

Ovo nije prvi udes malih aviona na ovom aerodromu: Prošle godine je u udesu sličnog tipa aviona koji je pao na krov skladišta kraj aerodroma teško povređen pilot, dok su dve osobe izgubile život u padu aviona Spectrum FJ33 koji se desio 2006. godine.

Diamond DA40 je laki četvorosed napravljen od kompozitnih materijala, koji se pravi u Austriji i Kanadi i koji je razvila kompanija Diamond Aircraft Industries iz Austrije.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>