• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

NASA predstavila X-59: Novi eksperimentalni supersonični avion

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi let X-59 planiran je ove godine

  • 0

Dugo očekivani supersonični avion razvijan od strane NASA-e i Lockheed Martina i zvanično je predstavljen.

Trideset metara dugačka letelica namenjena eksperimentalnim supersoničnim letovima svečano je prikazana javnosti u Kaliforniji.

Nakon višegodišnjih ispitivanja i proizvodnje Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija (NASA) zvanično je predstavila novi supersonični avion X-59.

Prezentacija vazduhoplova razvijenog od strane inženjera Lockheed Martina organizovana je u petak 12. januara u krugu radionice Skunk Works (smrdljivi poslovi) u Palmdejlu.

Radi se o eksperimentalnom avionu razvijanom u sklopu programa QueSST za ispitivanje novih tehnologija koje bi trebale da smanje uticaj supersoničnog leta na okolinu i emitovani zvuk supersoničnog praska spuste na prihvatljiv nivo.

Očekuje se da će X-59 leteti brzinom 1,4 puta većom od brzine zvuka, odnosno skoro 1.500 km/h, navodi NASA.

Prvi let X-59 planiran je već ove godine i to pod patronatom glavnog izvođača radova - korporacije Lockheed Martin. Nakon prve faze ispitivanja, avion bi trebao da bude isporučen NASA i nastavi letove u opitnom centru Armstrong u Kaliforniji, poručuju iz svemirske agencije.

X-59 predstavlja jedan od najambicioznijih projekata tehnologije supersoničnih aviona, a o njemu je portal Aero.rs svojevremeno detaljnije pisao.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>