• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bivši predsednik Čilea poginuo u udesu helikoptera, tri osobe preživele pad letelice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pinera, koji će ostati upamćen po spasilačkoj operaciji 33 rudara koji su proveli 69 dana pod zemljom, pre pogibije je bio na ručku sa svojim prijateljem biznismenom Hozeom Koksom, na južnoj obali jezera Ranko

  • 0
R44 helikopter Foto: Shutterstock

Bivši predsednik Čilea Sebastijan Pinera poginuo je u utorak u padu helikoptera na jugu zemlje, javio je lokalni list Tercera, pozivajući se na vladine izvore.

Novine su navele da su u helikopteru bile četiri osobe, a da su tri povređene.

Čileanska nacionalna agencija za katastrofe SENAPRAD potvrdila je da se helikopter srušio u južnom gradu Lago Ranko (Jezero Ranko, op. aut.) i da je jedna osoba poginula, a da su tri povređene.

Vlada nije odmah saopštila ko je bio u helikopteru, preneo je Reuters, ali se ubrzo saznalo da je letelicom pilotirao nekadašnji predsednik zemlje, inače ekonomista, biznismen i avanturista.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aviation World / Aviación Venezolana (@aviacionvenezolana)

Helikopter Robinson R44 Raven II, registarske oznake CC-PHP serijskog broja 11776 bio je u vlasništvu Pinere, koji je bio aktivan pilot helikoptera sa velikim brojem sati naleta.

Na društvenim mrežama ubrzo su osvanuli i snimci leta helikoptera neposredno pred udes u kom se vazduhoplov srušio u jezero i - prema prvim izveštajima - potonuo na dubinu od 40 metara.

U prilog ovoj tvrdnji ide i snimak na kom se vidi plovilo čileanske mornarice koje sa telom nekadašnjeg prvog čoveka zemlje ulazi u pristan. Pinera je poginuo u 74. godini svog života.

Prema navodima koji se citiraju u zapadnim medijima, Pinera je bio na ručku sa svojim prijateljem biznismenom Hozeom Koksom, na južnoj obali jezera Ranko, i krenuo nazad na severnu obalu jezera, kada je došlo do problema sa helikopterom, javlja BBC.

Na zahtev regionalnog tužioca Tatjane Eskivel koja je zadužena za istragu u ovom slučaju, prva veštačenja izvršiće odeljenje za ubistva i kriminalistička laboratorija policije Valdivije, navodi portal Klarin.

Poznato je da su u helikopteru uz Pineru bila njegova sestra Magdalena i jedan prijatelj sa sinom. Svi su preživeli, uspeli da se izvuku iz vazduhoplova i otplivaju na obalu.

Čileanska mornarica je izvukla telo Pinere iz letelice. U zemlji je proglašena trodnevna nacionalna žalost za predsednikom koji će biti sahranjen uz državne počasti.

Pinera će ostati upamćen po spektakularnoj operaciji spasavanja 33 rudara koji su bili zarobljeni 69 dana u rudniku u pustinji Atakama, zaključuje BBC.

Helikopter Robinson R44 Raven prvi put je poleteo 1990. godine, a u serijsku proizvodnju ulazi 1992 i proizvedeno ih je preko 6.000.

Do danas je zabeleženo čak 1457 incidenata sa ovim tipom letelice, a čak 674 osobe su izgubile živote u udesima ovog helikoptera. Ima dvokraki rotor a pokreće motor Lycoming O-540. Razvija brzinu od 200 kilometara na sat, a dolet mu je 560 kilometara.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>