• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Space-X odgovara na tvrdnje iz Ukrajine: Nemamo veze sa ruskom vladom ili vojskom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedavno su se pojavile informacije sa ukrajinske strane da je ruska vojska navodno počela da dobija terminale Starlink komunikacionog sistema koje je razvila kompanija Space-X kupljene preko Dubaija sa već aktiviranim nalozima

  • 0

space x Shutterstock
Kompanija Space-X, koja upravlja mrežom satelitskih komunikacija Starlink, negirala je juče da ima bilo kakve zvanične odnose s ruskom vladom ili ruskom vojskom.

Kompanija Ilona Maska to je saopštila odgovarajući na zahtev Ukrinforma, ukrajinske agencije koja je zatražila komentar o pojavi informacija da ruska vojska koristi terminale Starlink na prvoj liniji fronta.

S tim u vezi, SpejsEks pozvao se na objavu na svojoj zvaničnoj stranici na mreži X (Twiteer) u kojoj se navodi da Starlink ne radi u Rusiji, kao i da taj servis neće ni raditi u ovoj zemlji.

"SpejsEks nikada nije prodao ili plasirao Starlink proizvode u Rusiju, pa ako ruske prodavnice tvrde da to prodaju u svojoj zemlji, obmanjuju svoje kupce", naglašava kompanija.

Pored toga, kompanija Ilona Maksa ističe da Starlink takođe ne posluje ni u Dubaiju.

"Starlink se ne može kupiti u Dubaiju, a Space-X tamo ne isporučuje svoje proizvode", navodi se u saopštenju.

Nedavno su se pojavile informacije sa ukrajinske strane da ruska vojska navodno počela da dobija terminale Starlink komunikacionog sistema koje je razvila kompanija Space-X  kupljene preko Dubaija sa već aktiviranim nalozima.

Od samog početka rata, ukrajinska vojska i vladine strukture aktivno koriste satelitski internet Starlink za koordinaciju i brzo prenošenje informacija. Pored toga, Starlink antene se koriste na teškim jurišnim helikopterima i drugim sredstvima a ometanje njihovog signala je prilično problematično, navodi Telegram kanal Военный Осведомитель (Vojni doušnik) koga prati preko pola miliona korisnika.

Oružane snage Ruske Federacije nemaju komparabilan široko rasprostranjen satelitski internet sistem, što ukrajinskim snagama pruža značajnu prednost u informisanju i povezanosti u mnogim situacijama.

Ruski izvori napominju da se Starlink satelitske internet usluge zvanično ne pružaju na teritoriji Rusije i nedavno pripojenih, odnosno okupiranih regiona, ali područja pokrivenosti i dalje postoje na delu teritorije Hersonske i Zaporoške oblasti, koja su pod kontrolom Rusije.

Istovremeno, ukrajinske snage prijavljuju osetni pad brzine satelitskog interneta ili čak nestanak signala - konkretno u području oko Avdijevke. Prema nekim izvorima to može biti indikacija da su ruske snage našle načina da ometaju signal Starlink satelita, navodi OSTINT

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Misija Galactic 02: Prvi svemirski turisti Virgin Galactic

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>