• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ima šest nogu i uskoro sleće na Mesec: Privatna američka svemirska letelica Odysseus stigla u lunarnu orbitu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odysseus transportuje mnogobrojnu istraživačku opremu na Mesec koja bi naučnicima iz NASA mogla da pruži krucijalne podatke za buduće misije

  • 0
Sonda Odisej Ovako ilustratori zamišljaju sletanje letelice Odisej... Foto: Intuitive Machines / Ferrari / Profimedia

Lunarna letelica koju je konstruisala kompanija Intuitive Machines stigla je juče u mesečevu orbitu. Uskoro se očekuje njeno sletanje na površinu Meseca, što bi bila prva uspešna američka lunarna misija u poslednjih 50 godina.

Šestonožna svemirska letelica Nova-C, nazvan Odysseus (Odisej), ušla je u kružnu orbitu 92 kilometara iznad lunarne površine, saopštio je Intuitive Machines.

Pod pretpostavkom da sve ide po planu, očekuje se da će robotska letelica postepeno spuštati svoju orbitu u narednim satima i sleteti u krater Malapert A blizu južnog pola Meseca danas popodne, noseći naučne instrumente svemirske agencije NASA (National Aeronautics and Space Administration) i drugu tehnologiju.

Odysseus je poleteo 15. februara na raketi Falcon 9 kompanije SpaceX američkog milijardera Ilona Maska iz NASA Svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu, na Floridi.

Ako sletanje uspe, misija IM-1 bi predstavljala prvo kontrolisano spuštanje američke svemirske letelice na površinu Meseca od Apollo 17, kada je poslednja misija NASA na Mesecu sa posadom prevezla Džina Cernana i Harisona Šmita, koji su tamo sleteli 1972. godine. To bi, takođe, označilo prvo "meko sletanje" na Mesec ikada komercijalno proizvedenim i upravljanim vozilom i prvo u okviru lunarnog programa Artemis NASA.

Odysseus transportuje mnogobrojnu istraživačku opremu na Mesec koja bi naučnicima iz NASA mogla da pruži krucijalne podatke za buduće misije. Na Mesecu će tako biti testirana nova navigaciona oprema, kamere, uređaji za merenje udaljenosti, LIDAR sistem i druga značajna tehnologija.

Pored naučnih instrumenata, Odysseus sa sobom nosi i teret određenih kompanija. Jedna od njih je proizvođač sportske opreme i odeće Columbia čiji će Omni-Heat Infinity materijal biti stavljen na pravi svemirski test.

Umesto na sportskim jaknama, Omni-Heat Infinity materijal sada se nalazi na Odysseus letelici i treba da štiti skladište kriogenih gasova od ekstremne toplote. Ista tehnologija koristi se na zimskoj sportskoj opremi ovog proizvođača i navodno garantuje zadržavanje toplote.

Do danas su svemirske letelice iz samo pet zemalja sletele na Mesec - SAD, bivšeg Sovjetskog Saveza, Kine, Indije i prošlog meseca Japana.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>