• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo su najbolji srpski vazduhoplovci: Evo ko je dobio Zlatnog orla Vazduhoplovnog saveza Srbije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pored dobitnika Zlatnog orla, proglašeni su i najbolji sportisti u svim vazduhoplovnim sportovima za postignute rezultate u 2023. godini

  • 0
VSS Salinger Igor

U utorak 20. februara u prostorijama Vazduhoplovnog saveza Srbije (Aeroklub) u Beogradu, proglašeni su najbolji sportisti vazduhoplovci u 2023. godini.

Najveće vazduhoplovno priznanje - statue Zlatni orao, sportistima je uručio Ministar privrede Republike Srbije Slobodan Cvetković.

Prvaci vazduhoplovnog sporta u Srbiji

Raketni modelar Mihailo Petrović iz Aero kluba "Franjo Kluz" iz Zemuna i pilot paraglajdera Vladimir Bačnin iz Paraglajding kluba "Air 037" iz Kruševca, proglašeni su za najbolje sportiste Vazduhoplovnog saveza Srbije za 2023. godinu.

Oni su se rezultatima postignutim u 2023. godini izborili za najbolje u svojim sportovima – raketnom modelarstvu i paraglajdingu, a zatim su bili najuspešniji u okviru letačkih i neletačkih grana vazduhoplovnih sportova, saopštio je Vazduhoplovni savez Srbije.

Mihailo Petrović, čovek koji nosi i ime i prezime prvog vojnog pilota u Srbiji,  je prošle godine osvojio titulu svetskog prvaka u kategoriji S9A (modeli raketa sa žirokopterom), u konkurenciji od 50 takmičara iz 17 država sveta na Svetskom prvenstvu u Sjedinjenim Američkim Državama, a i na domaćim i međunarodnim takmičenjima je ostvarivao najbolje rezultate. Proglašen je i za najboljeg raketnog modelara u 2023.godini.

U letačkim disciplinama vazduhoplovnog sporta, sportista 2023. godine je pilot paraglajdera Vladimir Bačanin koji je osvojio bronzanu medalju na Svetskom kupu u Brazilu od 100 takmičara iz 20 država, najjačem individualnom takmičenju u paraglajdingu tokom godine.

Svetski paraglajding kup u Brazilu Foto: Vazduhoplovni savez Srbije
Član je reprezentacije Srbije i jednako uspešan i na domaćem i međunarodnom terenu. Najbolje je plasirani pilot paraglajdera iz Srbije na svetskoj rang listi FAI, a ovo mu je treći Zlatni orao u letačkoj karijeri. Proglašen je i za najboljeg pilota paraglajdera u 2023. godini.

Priznanja i za druge sportiste

Pored dobitnika Zlatnog orla, proglašeni su i najbolji sportisti u svim vazduhoplovnim sportovima za postignute rezultate u 2023.godini.

U padobranstvu titula najuspešnijeg sportiste otišla je u ruke Draganu Bodrožiću iz Padobranskog kluba "Arhistratig" iz Beograda. Najbolji pilot opšte avijacije u 2023. godini je Dejan Sarić iz Aero kluba "Trstenik".

U ultralakom letenju najuspešniji sportista u 2023.godini je Nikola Vujošević iz Aero kluba "Ćuprija". Najbolji sportista u vazduhoplovnom modelarstvu u 2023.godini je Božo Grubić iz Aero kluba "Nova Pazova".

VSS Salinger Igor
Među juniorima u raketnom modelarstvu najbolja u 2023.godini je mlada dama iz AK "Sremska Mitrovica" – Bojana Jevtić. U balonarstvu najbolji sportista je Srđan Srdić iz Balonarskog kluba "Dambos" iz Beograda.

Pored najboljih sportskih rezultata vazduhoplovaca, dodeljena su i priznanja najzaslužnijim pojedincima i organizacijama koji se bave vazduhoplovstvom i koji svojim radom doprinose razvoju i napretku vazduhoplovnog sporta.

FAI priznanja za Direktorat civilnog vazduhoplovstva

Na svečanosti Zlatni orao su dodeljena i priznanja Svetske vazduhoplovne federacije (FAI). Specijalna zahvalnica Svetske vazduhoplovne federacije izdata je za direktorku Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, Mirjanu Čizmarov, za zalaganje da balonarske posade učesnici takmičenja 65. Kupa Gordon Benet, nesmetano prođu vazdušni prostor iznad Srbije 2022. godine, u okviru preleta koji su imali od Švajcarske do granice Bugarske i Turske.

U ime direktorke, priznanje je preuzeo Aleksandar Godić, pomoćnik direktora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, koji je takođe bio dobitnik još jednog važnog FAI priznanja - Diplome Pol Tisandje. Ovu diplomu, kako navodi FAI, je zaslužio za rad i posvećenost u vazduhoplovstvu uopšte, a posebno u sportskom vazduhoplovstvu.

Pored najboljih sportskih rezultata vazduhoplovaca, dodeljena su i priznanja najzaslužnijim pojedincima i organizacijama koji se bave vazduhoplovstvom i koji svojim radom doprinose razvoju i napretku vazduhoplovnog sporta.

Zlatna plaketa Vazduhoplovnog saveza Srbije dodeljena je Gradu Zrenjaninu – gradonačelniku Simu Salapuri, koju je preuzela Vukosava Đapić Atanacković, generalni sekretar Sportskog saveza Zrenjanina, nekadašnja reprezentativka i rekorderka Srbije u atletici.

MUP HJ Salinger Igor
Zlatna plaketa je dodeljena i posthumno Miroljubu Janićijeviću, istaknutom padobrancu, koju je primio njegov sin Miloš Janićijević.

Zahvalnice su dodeljene Helikopterskoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije – komandantu Nenadu Nediću, Policijskoj upravi Zrenjanin – načelniku Branislavu Todoroviću, Opštini Paraćin, Sportskom savezu Ćuprije i Etno selu Tiganjica u Zrenjaninu.

Dodela nagrade Zlatni orao VSS Vazduhoplovni savez Srbije

Priznanja za ukupan doprinos vazduhoplovstvu zaslužili su dugogodišnji padobranci Miroslav Milekić, Rade Veselinović i Vera Jerković-Lazarević.

(VSS/Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>