• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

NASA Douglas DC-8: Kraj karijere duge više od pola decenije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Douglas DC-8 će u službi opitnog centra biti zamenjen znatno mlađim i modernijim Boeing 777 avionom

  • 0

Jedan od najunikatnijih ali i najstarijih aviona u SAD uskoro će biti povučen iz upotrebe. Douglas DC-8 iz NASA opitnog centra će nakon više od pola decenije prestati da leti, okončavši dugu uspešnu karijeru.

Letelica registracije N817NA obavila je poslednju misiju za NASA i 1. aprila se vratila u Centar za letna istraživanja Armstrong u Palmdejlu (Kalifornija). DC-8 i njegovu posadu je na aerodromu dočekao takozvani vodeni pozdrav nakon što su se vratili sa zadatka kontrole kvaliteta vazduha u Aziji, prenosi Aero Time.

Upravo je to bila i poslednja misija za DC-8 koji bi prema aktuelnim planovima već u maju trebao da bude i formalno "penzionisan". Avion će biti transportovan iz Kalifornije u saveznu državu Ajdaho gde će biti dat na korišćenje studentima i profesorima Univerziteta u Pokatelu, piše Scramble. Avion će poslužiti za obuku budućih avio-mehaničara.

N817NA proizveden je 1969. godine kada je kao nov isporučen avio-kompaniji Aliatlia. Deset godina kasnije, Douglas DC-8 prelazi u ruke Braniff Airways. NASA kupuje ovaj avion 1985. godine i vazduhoplov uskoro počinje da obavlja misije za američku svemirsku agenciju. Letelica je u službi NASA provela čitavih 37 godina.

Avion je tokom decenija korišćenja od strane Centra za letna istraživanja Armstrong pretrpeo značajne modifikacije. Letelica je opremljena senzorima i raznim naučnim instrumentima za sprovođenje istraživanja u vazduhu u oblastima kao što su atmosferska nauka i astronomija, navodi se na sajtu NASA.

Svemirska agencija ističe da je jedna od prednosti aviona njegova sposobnost da leti na velikim visinama kao i dolet vazduhoplova.

Douglas DC-8 će u službi opitnog centra biti zamenjen znatno mlađim i modernijim Boeing 777 avionom. NASA je od Japan Airlinesa krajem 2022. godine nabavila korišćeni B777-200ER koji će poslužiti kao buduća platforma za istraživanja u vazduhu.

DC-8 je četvoromotorni avion razvijen tokom pedesetih godina od strane kompanije Douglas. Reč je o jednom od ranih mlaznih aviona iz Sjedinjenih Američkih Država koji se dobro prodavao kako na domaćem tako i na strnom tržištu.

(Aero.rs)

Video: Tandem skok padobranom u Paraćinu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>