• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hitan medicinski transport iz Banja Luke za Beograd: Kako izgleda prevoz pacijenta helikopterom AW119

Vreme čitanja: oko 2 min.

Helikopterski servis u 10:40 dobio je poziv za transport, a samo 20 minuta kasnije posada i helikopter bili su spremni za poletanje ka Beogradu

  • 0

Pacijent Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske juče je helikopterom prevezen iz Banja Luke za Beograd, izvestio je Telegraf.rs

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske i lekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske su u nedelju 28. aprila izvršili vazdušni medicinski transport (VMT) jednog pacijenta. Za bezbedan prevoz od Banja Luke do Beograda bio je koriščen je helikopter Leonardo AW119 Koala.

Kako su iz HS RS rekli za portal Aero.rs, služba je u 10:40 dobila poziv za transport, a samo 20 minuta kasnije posada i helikopter bili su spremni za poletanje. Sa helidroma Kliničkog centra Republike Srpske helikopter je preleteo na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.

Životno ugroženi pacijent D.N. (74) prebačen je u sanitetsko vozilo koje ga je prevezlo do Kliničkog centra Srbije. Tamo je navodno hitno odveden u operacionu salu, a sve zbog hirurškog zahvata rupture aneurizme na mozgu.

Za vazdušni medicinski transport korišćen je Leonardo AW119 Koala helikopter registracije E7-PCI. Reč je o letelici proizvedenoj 2018. godine koja se može koristi za različite zadatke koje obavlja HsRS - od prevoza pacijenata ili visokih državnih zvaninika do gašenja šumskih požara.

Let je obavljen na visini od 1000 ft (oko 330 m) i brzinom od 135 kt (250 km/h), kažu za Aero.rs u Helikopterskom servisu RS.

Prema podacima servisa za praćenje letova FlightRadar24, AW119 je na putu od banjalučkog kliničkog centra do Beograda prvo odeleteo severno prema aerodomu Banja Luka (BNX) pa odatle severno od Prnjavora, južno od Dervente, Modriče i Brčkog i dalje do aerodroma Nikola Tesla (BEG).

Helikopterski servis Republike Srpske osnovan je 2008. godine inicijativom bivših vojnih pilota uz podršku Vlade Republike Srpske. U početku je koristio samo jedan SA341 Gazelle helikopter, ali je flota od tada do danas proširena i modernizovana: HS RS koristi helikoptere AW119 Koala kao i Bell 206 B3 Jet Ranger.

Helikopterski servis Republike Srpske je od svog osnivanje obavio 519 operacija vazdušnog medicinskog transporta. Samo od početka 2024. godine, helikopteri HS RS i njihovi piloti izveli su 16 VMT operacija.

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation Citation M2 let Fridrishafen - Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>