• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Policijski helikopter proleće ispod Ajfelove kule: Šta će on tamo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sistem viđen na skijama helikoptera je HELINUC, razvijen od strane Francuske komisije za atomsku energiju za izvođenje gama mapiranja iz vazduha

  • 0
GENDARMERIE Nationale Airbus Helicopters Airbus Helicopters

Poslednjih nekoliko dana primećeni su helikopteri u letu na maloj visini  iznad glavnog grada Francuske, Pariza.

Neke je to verovatno i zabavilo, druge možda i zabrinulo, mnogi su ih jednostavno u gradskoj gužvi i ignorisali ali proletanje plavo-belog Eurocopter (danas Airbus Helicopters) EC145 ispod Ajfelovog tornja teško da je moglo nekog da ostavi ravnodušnim i snimak je postao viralan na društvenim mrežama.

Prefektura policije Pariza objasnila je ove letove:

"Kao deo priprema za predstojeće Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024. godine, Nacionalna žandarmerija će izvoditi nekoliko letova helikoptera na niskim visinama iznad Pariza od 27. do 31. maja 2024. godine, između 8:30 i 19:00 časova, u ritmu od 4 do 5 letova dnevno, u zavisnosti od vremenskih uslova", navodi pariska policija

Helikopteri poleću iz vazduhoplovne baze Velizi Vilakuble (Vélizy-Villacoublay) koja se nalazi jugozapadno od Pariza i u kojoj se nalazi Komanda vazduhoplovnih snaga Nacionalne žandarmerije.

Sistem viđen na skijama helikoptera je HELINUC, razvijen od strane Francuske komisije za atomsku energiju za izvođenje gama mapiranja iz vazduha.

Ovo omogućava mapiranje radio-nuklearne aktivnosti, prenosi Aerotime.

Cilj operacije je da se izrade referentne mape za operativne pripreme za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Policija navodi da ovi letovi, iako nekome spektakularni, nemaju uticaja na preletane oblasti. Slične operacije su već sprovedene u drugim francuskim gradovima koji će biti domaćini igara.

Francuska žandarmerija poseduje više helikoptera nego vazduhoplovstva mnogi hržava: na usluzi Gendarmerie Nationale je više desetina letica, uglavnom domaće proizvodnje, odnosno Eurocopter i Airbus Helicopters: EC135, H145, H160 i AS350 Ecureill.  

(Aero.rs)

Video: Pogledajte helikoptere MUP u borbi sa vatrom: Snimak odozgo gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>