• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Super Pume za Bundespolizei: Nemačka savezna policija nabavlja 38 helikoptera, imaće ukupno blizu 100

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz već poručene letelice, Berlin zadržava pravo da proširi porudžbinu za potrebe nemačke Savezne policije za još šest vazduhoplova

  • 0
Airbus Helicopters Super Puma Bundespolizei Airbus Helicopters

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova naručilo je za svoju Saveznu policiju (Bundespolizei) 38 helikoptera H225, sa opcijom da se porudžbina proširi za još šest letelica, prenosi portal Aerotime.

Nosivost ovog tipa helikoptera, njegov domet i napredni sistemi čine ga svestranim vazduhoplovom sposobnim za izvođenje širokog spektra misija u oblasti sprovođenja zakona i bezbednosti, od transporta specijalnih snaga do gašenja požara i pružanja pomoći u katastrofama.

Isporuke prvih primeraka helikoptera su planirane da počnu 2029. godine, navodi Airbus.

H225 MoD Zrínyi Non-Profit Ltd./honvedelem.hu

H225, koji u vojnoj varijanti koriste Mađarska (slika gore), Argentina, Francuska, Japan, Meksiko i druge zemlje, a u civilnoj - Belgija, Norveška, Španija, Ukrajina i mnoge druge zemlje - zameniće helikoptere H155 i AS332  koji su u službi Nemačke savezne policije više od 20 godina. Naručivanje H225 će osigurati nesmetanu tranziciju za pilote i osoblje za održavanje. Ugovor takođe uključuje sredstva za obuku i pakete rezervnih delova.

Sa maksimalnom poletnom težinom od 11.160 kg, H225 nudi povećani domet od više od 832 kilometra (1.107 km sa spoljnim rezervoarima za gorivo) i spoljašnju nosivost od 4.750 kg, što je od ključnog značaja za misije poput pružanja pomoći u katastrofama i gašenju požara.

Nemačka Bundespolicija upravlja sa 94 Airbus helikoptera, od lakog H120 koji se koristi za obuku pilota, do više od 40 dvomotornih helikoptera porodice H135 za različite misije, uključujući hitne medicinske službe u ime Federalnog ureda za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe), i porodicu Super Puma, čija je najnovija varijanta H225, zaključuje Airbus.

Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, koja je pre mesec dana proslavila 57 godina postojanja u svom sastavu ima tri helikoptera H215 Superpuma: YU-VIP isporučen je prvi i upotrebljava se prevashodno za prevoz važnih ličnosti i državnih zvaničnika. Druga dva helikoptera koji su u Srbiju stigli 2022., YU-HHJ i YU-OPS, imaju maskirnu shemu bojenja i namenjeni su za sve zadatke, uključujući i podršku specijalnim jedinicama i učešće u gašenju požara. O helikopterskoj jedinici i ovim letelicama portal Aero.rs je pisao više puta.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte helikoptere MUP u borbi sa vatrom: Snimak odozgo gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>