• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ko su studenti u udruženju Beoavia: Evo ko je napravio letelicu Putnik za takmičenje Air Cargo Challenge

Vreme čitanja: oko 1 min.

Putnik je 11 uspešni projekat studenata koji su okupljeni u do skora jedinom udruženju ovog tipa u Srbiji. Svi oni nadaju se da će u budućnosti na Balkanu biti još udruženja poput njihovog

  • 0
Nevena Đokić, Višnja Mićović, Nikola Jovanović , Beoavia, Putnik Foto: Beoavia, Telegraf.rs

Kada su 2017. studenti Mašinskog fakulteta osnovali udruženje Beoavia, u cilju da u njemu okupe istomišljenike, s kojima će kreirati vazduhoplove "Made in Serbia", brzo su shvatili da će uz buduće inženjere vazduhoplovnog smera, morati da angažuju i studente drugih fakulteta. 

Poseban multidisciplinarni "miks" njihovih opredeljenja i obrazovnih profila doprineo je bržoj i lakšoj realizaciji projekata koje su do danas članovi udruženja Beoavia realizovali.

Ekipa portala Aero.rs razgovarala je sa članovima Beoavie dok se u susednoj prostoriji, hangaru, odvijala proizvodnja elemenata za njihov najnoviji projekat, bespilotnu letelicu za prevoz tereta koju su nazvali po velikom srpskom vojskovođi - Putnik.

Jedanaesti projekat tima udruženja Beoavia, za neke od članova udruženja će biti i poslednji, s obzirom na to da će neki od njih diplomirati do kraja godine. To ne znači da se oni više neće baviti proizvodnjom letelica. Naprotiv. Neki od njih nameravaju da pokrenu i sopstveni biznis, a neki imaju već otvorene pozive iz srpskih kompanija koje nameravaju da ulažu u razvoj vazduhoplovne industrije na ovim prostorima.

Letelica Putnik uskoro putuje u Nemačku na Air Cargo Challenge, o čemu je portal Aero.rs već pisao. Sa njom će se otisnuti i brojna ekipa sa Beogradskog univerziteta koja je radila na izgradnji ovog vazduhoplova.

Putnik - vazduhoplov udruženja studenata Beogradskog univerziteta Beoavia Foto Beoavia

Svi sagovornici, članovi udruženja Beoavia, nadaju se da će se njihov entuzijazam proširiti i na druge univerzitete u Srbiji. Do skora, na prostorima koji su poznati pod nazivom bivša Jugoslavija, postojala su samo dva udruženja ovog tipa, koja su učestvovala na relevantnim takmičenjima: Jedno u Srbiji, drugo u Hrvatskoj.

Nedavno, Srbija je, zahvaljujući Univerzitetu u Nišu dobila još jedno udruženje studenata koji se bave izradom letelica. Svi članovi udruženja Beoavia ističu da u Srbiji postoji dobar obrazovni kadar, dobri uslovi za studiranje raznih programa na kojima se stvaraju budući tvorci letelica. Portal Aero.rs navija za sve njih.

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation Open Day 2023, aerodrom Ečka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>