• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Špijunsko-švercerska afera u SAD: Optuženi prodavao avijacijski softver ruskoj FSB

Vreme čitanja: oko 1 min.

Biznismen iz Kanzasa priznao da je prodao sistem za upozorenje o sudaru i izbegavanje sudara, koji je 2021. prodao ruskoj Federalnoj službi bezbednosti

  • 0
FSB of Russia Rusija Foto: Shutterstock/rebrova irina

Daglas Edvard Robertson, biznismen iz Kanzasa (SAD) priznao je pred sudom da je krijumčario avio-opremu i specijalizovane avijacijske softvere u Rusiju čak i nakon što su zvaničnoj Moskvi uvedene sankcije zbog rata sa Ukrajinom.

Ministarstvo pravde (Department of Justice - DOJ) je saopštilo da je Robertson, bivši potpredsednik kompanije KanRus Trading Company, "zaobilazio američke zakone o izvozu falsifikujući dokumenta" i da je to uradio zajedno sa još dvojicom muškaraca.

Metju Olsen, pomoćnik državnog tužioca za nacionalnu bezbednost precizirao je da je "Robertson prema sopstvenom priznanju, planirao da proda naprednu američku avio-opremu ruskim kupcima u suprotnosti sa američkim zakonima".

Robertson je priznao da je između 2020. i 2023. zajedno sa Cirilom Bujanovskim i Olegom Kristjakovim iz Letonije krijumčario opremu kupcima u Rusiji, kao i da je među opremom bio i sistem za upozorenje o sudaru i izbegavanje sudara, koji je 2021. prodao ruskoj Federalnoj službi bezbednosti (FSB).

Robertson je priznao da su on i njegovi saučesnici nakon ruske invazije na Ukrajinu, slao avio-opremu preko posredničkih kompanija u Jermeniji, Laosu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kipru pre nego što bi konačno stigla u Rusiju, piše Aerotime.

Izricanje presude Robertsonu zakazano je za 3. oktobar 2024. godine. Ukoliko mu se izreknu maksimalne kazne po svakoj od tačaka optužbe, on će iza rešetaka ostati 45 godina.

Robertson je uhapšen u martu prošle godine, nakon što je Bujanovski, inače vlasnik i predsednik kompanije KanRus priznao krivicu za zaveru, pranje novca i pristao na zaplenu više od 450.000 dolara vredne avio-opreme i dodataka, kao i na ličnu novčanu kaznu od 50.000 dolara. Čistjakov, bivši broker KanRusa, uhapšen je u Rigi (Letonija), zbog svoje uloge u ilegalnom krijumčarenju. SAD su zatražile njegovo izručenje.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>