• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbin poginuo u avionskom udesu u SAD: Pajper PA-28 srušio se u močvaru odmah po poletanju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz teško oštećenog aviona koji se raspao na nekoliko delova, nakon jednog sata izvučena su tela dva muškarca. Spasioci su pokušali reanimaciju, ali su obojica proglašeni mrtvima u obližnjoj bolnici

  • 0

Avion Piper PA-28-161 Warrior II sa registracijskom oznakom N81250 proizveden 1979 godine srušio se odmah posle poletanja sa piste lokalnog aerodroma u West Palm Beachu na Floridi. Dve osobe su poginule, a pilot aviona je, kako javljaju lokalni mediji, Srbin.

Prema izveštaju kancelarije šerifa za okrug Palm Beach udes se dogodio u sredu u 14:15, dok Federalna uprava za avijaciju (FAA) navodi u svom preliminarnom izveštaju da se udes desio oko 14:50 po lokalnom vremenu. 

Kako lokalni mediji navode, uzrok pada aviona neposredno nakon poletanja mogao bi biti prekid u napajanju, što je dovelo do otkazivanja motora.

Istragu je, osim FAA, pokrenuo i NTSB - Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja. Sara Tejlor Salik, portparolka Odbora rekla je novinarima da se avio srušio u močvarnu oblast tik uz poletno-sletnu stazu, u pokušaju da napravi krug oko aerodroma i ponovo sleti na pistu.

Iz teško oštećenog aviona koji se raspao na nekoliko delova, nakon jednog sata izvučena su tela dva muškarca. Spasioci su pokušali reanimaciju, ali su obojica proglašeni mrtvima u obližnjoj bolnici gde ih je prebacila Hitna pomoć.

Tom Rejes, kapetan vatrogasno-spasilačke službe rekao je da je helikopterska posada šerifove kancelarije locirala vazduhoplov i pomogla spasiocima da dođu do olupine.

"Naši ronioci morali su da prođu nekoliko metara kroz blato do struka, da bi mogli da zarone i izvuku tela stradalih. Ostaci aviona nalazili su se na oko šest metara dubine", rekao je on i precizirao da su prilikom izvlačenja koristili spasilačku korpu iz helikoptera kako bi prebacili stradale na obalu.

Piper PA-28 je laki jednomotorni avion koji se proizvodi od 1960. Ovaj niskokrilni avion ima dva ili četiri sedišta u kabini - u zavisnosti od modela. Koristi se u školovanju i obuci pilota, taksiranju, a često se koristi u aero-klubovima.

Ovaj avion popularan je zbog svoje jednostavnosti u održavanju, pristupačnosti i pozdanosti.

Vazduhoplov u kom se nalazio Srbin tog dana je imao tri leta pre fatalnog udesa: u jutarnjim satima iz Pompano Beach Aeroparka u Sarasotu (Bradenton International), potom, nakon 80-minutnog zadržavanja iz Sarasote u Melburn (Orlando International). Treći let - sa aerodroma Orlando International ka regionalnom aerodromu North Palm Beach County General Aviation trajao je sat i dva minuta.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>