• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kroz vatru i dim: Ovako srpski helikopteri gase Nacionalni park Sutjeska

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo H215 Super Puma je na požarište izbacila 108 tona vode u 35 naleta od 15 časova kad su počeli sa akcijom do kraja dana

  • 0

MUP Srbije uputio je danas, na zahtev ove dve države, Grčkoj i Bosni i Hercegovinu pomoć u gašenju požara koji su zahvatili širu regiju oko grčkog glavnog grada Atine i u nacionalnom parku Sutjeska

Telegraf.rs preneo je da je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ispratio danas iz baze Helikopterske jedinice na beogradskom aerodromu Nikola Tesla specijalističke timove Sektora za vanredne situacije MUP-a kao i tri helikoptera HJ koji će pomagati u gašenju velikih požara u Bosni i Hercegovini i Grčkoj.

Požari Bosna BiH Sutjeska helikopteri Foto: Tanjug/AP

Budući da je Grčka tražila i pomoć za gašenje požara na tlu, prema rečima ministra, upućeno je i 35 vatrogasaca-spasilaca sa 12 vozila.

U Grčku, u okolinu Atine poslat je specijalizovani protivpožarni helikopter Kamov Ka-32 sa pet pripadnika Helikopterske jedinice. Kako Aero.rs saznaje, na traženje Grčke, Kamov je preusmeren u Kavalu.

Kamov Ka-32A11BC Salinger Igor

Srpski timovi već su tokom dana angažovani u gašenju požara koji su zahvatili Nacionalni park Sutjeska – Tjentište i šire područje opštine Bileća u Bosni i Hercegovini.

MUP je naveo da je za gašenje požara u BiH, Srbija je uputila "task force" u sastavu jednog Airbus Helicopters H215 Super Puma, jednog helikoptera Augusta Bell 212 i 11 pilota i letača-mehaničara, kao i jednim oficirom za vezu Sektora za vanredne situacije.

Čim su stigli, srpski vazduhoplovci su zajedno sa kolegama iz Helikopterskog servisa Republike Srpske i Oružanih snaga BiH poleteli pravo ka vatri.

Aero.rs saznaje da je samo Super Puma je na požarište izbacila 108 tona vode u 35 naleta od 15 časova kad su počeli sa akcijom do kraja dana.

"Visoke su temperature, velika je vlažnost i požari su na velikoj nadmorskoj visini što otežava letenje i gašenje, pa zato helikopteri ne mogu da ponesu maksimalan teret vode", kažu srpski piloti

Iste izazove ističe i njihov kolega, pilot helikoptera UH-1 Oružanih snaga Bosne i Hercegovine:

"Helikopteri OS BiH u toku današnjeg dana naleteli su odprilike 10 sati naleta i izacili 55 tona vode", rako je Asim Demirović, pilot UH-1.

Pored visoke temperature i nadmorske visine on ističe i da skoro uopšte nije bilo vetra što je zbog širenja dima iznad požarišta dodatno otežalo gašenje.

Požari Bosna BiH Sutjeska helikopteri Foto: Tanjug/AP

OS BiH u svom sastavu koriste i stariju varijantu UH-1H Huey helikoptera, jedne od ikona rata u Vijetnamu. Pre tri godine navaljena su četiri modernija Huey II helikoptera, većim delom donirana od strane SAD kroz FMF pprogram (Foreign Military Financing).

Helikopterski servis Republike Srpske angažovan je sa helikopterom Agusta Westland AW119 Koala (E7-PCI), koji je inače često viđen i u Srbiji, najčešće na zadacima medecinskog transporta ili državnih poseta.

Helikopter AW119 koala Helikopterski servis RS Foto: Salinger Igor

Predveče je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Republike Srpsk izjavio da je požar u Nacionalnom parku Sutjeska stavljen pod kontrolu, preneo je Tajnug.

"Da nisu došli helikopteri iz Srbije naši helikopteri HS RS i OS BiH ne bi mogli požar staviti pod kontrolu i on bi zasigurno eskalirao", rekao je Kusturić za RTRS i dodao da dva helikoptera Helikopterskog servisa Srpske i dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a Srbije prelaze na gašenje požara oko Bileće.

(Aero.rs)

Video: Srpski leteći vatrogasci: Više od dva miliona litara vode izbacili na požare za manje od mesec i po

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>