• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

10 holivudskih zvezda koje imaju pilotske dozvole: I tri prelepe žene su među njima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Neki su rešili da postanu piloti zbog svojih uloga u filmovima. Neki su prvo postali piloti, pa tek onda glumci. Ima i onih koji su prvo u vojsci bili aviomehaničari. A ima i onih koji su to učinili iz znatiželje

  • 0
Avion Dassault Falcon 01 Foto: Shutterstock

Ako i u Srbiji i na prostorima bivše Jugoslavije među poznatim ličnostima ima onih koji su naučili kako se leti - zašto bi bilo drugačije u centru glamura, Holivudu?

Istina, avioni kojima lete zvezde tamošnje filmske industrije i pripadnici džet-seta uglavnom su "malo" skuplji od mašina kojima upravljaju ovdašnje poznate ličnosti.

A da li znate ko sve ima pilotsku dozvolu među poznatima u SAD? Predstavljamo vam 10 najpoznatijih među njima. Da krenemo od pripadnica lepšeg pola:

Anđelina Džoli, pilot Angelina Jolie lifts her Cirrus Design SR22 FAME PICTURES/Backgrid USA/Profimedia

Anđelina Žoli

Ne samo da je nagrađivana glumica i rediteljka, već je i licencirani pilot: svoju prvu dozvolu je dobila 2004, da bi potom stekla i sertifikat za instrumentalno letenje i komercijalnu pilotsku dozvolu.

Poznato je da leti avionima Cirrus SR22 (na slici iznad) i Cessna 208 Caravan, a svoje pilotske veštine koristila je u humanitarne svrhe, leteći sama do izbegličkih kampova i područja pogođenih katastrofama u zemljama kao što su Kambodža, Sudan i Haiti.

Holivudska zvezda je sarađivala sa Visokim komesarijatom Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) kako bi promovisala upotrebu avijacije u humanitarne svrhe.

Hilary Swank, Hilari Svonk Foto: Instagram/hilaryswank

Hilari Svonk 

A šta vam drugo ostaje nego da kao pravi glumac koji želi da što uverljivije odigra svoju ulogu - naučite da letite? Pa, ostaje vam da se zbog uloge u filmu toliko zaljubite u letenje, da pet godina posle završetka snimanja - postanete pilot.

Upravo to se desilo sa Hilari Svonk kada je saznala da će igrati ulogu Amelije Erhart, žene koja je i danas simbol istorije avijacije. Svoju pilotsku dozvolu dobila je 2014, a od tada je shvatila da - ko jednom sedne za komande aviona - teško se od njih odvaja.

Žizel Bundšen, Hoakim Valente Foto: INSTAGRAM / Planet / Profimedia

Žizel Bundšen

OK, istina, ona nije glumica, ali je u Holivudu tretiraju kao zvezdu. Što je i normalno: jedna je od najplaćenih manekenki i top modela na svetu. Uz to je i veoma vešta u surfovanju (talasima, ne internetom) uživa u jahanju konja, upražnjava brazilski džiu-džicu (što se vidi po slici iznad)  i voli da leti.

Brazilski supermodel je bila u poodmakloj trudnoći (preciznije u sedmom mesecu) kada je 2009. stekla svoju prvu pilotsku dozvolu i koja od tada do danas - često upravlja helikopterom. Ne bi nas čudilo da se odluči za još neki vazduhoplov.

A sad - da pređemo na "jači pol":

Džon Travolta pilot Foto: Wikipedia/Konstantin von Wedelstaedt

Džon Travolta

Kažu da i vrapci na granama znaju da je poznati holivudski glumac koji je stekao svetsku slavu ulogama u filmovima Groznica subotnje večeri i Briljantin pasionirani pilot koji ima licencu za upravljanje i "velikim pticama".

Zapravo je ova zvezda ušla u svet glume nakon što je već bio licencirani pilot: Prvu dozvolu dobio je sa 22 godine (1976) a sledeće godine je ostvario filmski debi u Groznici subotnje večeri.

On ne samo da je pilot, već i kolekcionar vazduhoplova, a ima dozvolu i za letenje avionima Boeing 707, 747 i 737.

Tom Kruz, Top gan Tom Kruz u filmu "Top gan" / Printskrin: Youtube/Paramount

Tom Kruz 

Ovisnik o adrenalinu, legendarni Maverik koji je svoju slavu stekao u filmu Top Gan 1986. godine postao je pilot tek osam godina kasnije. Jednostavno je bilo nezamislivo da nakon mnogobrojnih kaskaderskih vratolomija ne proba i da leti avionom kojim sam upravlja.

Kruz poseduje i dozvolu za letenje na avionima sa više od jednog motora i ima dozvolu za instrumentalno letenje: pojednostavljeno - ako su vremenske prilike loše, a vidljivost niska - opustite se ukoliko ste u avionu sa Kruzom. Jedan od najpoznatijih glumaca Holivuda poseduje i dozvolu za upravljanje helikopterom.

I da: iako i on poseduje kolekciju aviona, iako ume da leti čak i F/A18 Super Hornetom - nema dozvolu vojnog pilota.

harison ford pilot Foto: Wikipedia/U.S.A. Air Force

Harison Ford 

Još jedan čovek koji je najpre postao pilot, a onda - svetski poznati glumac. Ford je strastveni pilot koji je dobio svoju pilotsku dozvolu 1960-ih, mnogo pre nego što je stao pred kamere. Zvezda filmova o Indiani Džounsu ali i Han Solo iz Ratova zvezda je takođe u prošlosti proglašena „Živom legendom avijacije”, iako je, nažalost, poznatiji po svojim avionskim nezgodama i incidentima koji su ga gotovo koštali dozvole.

Poslednji skoro fatalni incident dogodio se 2020. godine, kada je, prema izveštaju NBC-a, 81-godišnji glumac slučajno prešao pistu na aerodromu Hawthorne u Los Anđelesu. Izgleda da je izgubio reflekse Hana Soloa kada je upravljao Milenium Falkonom.

Klint Istvud Foto: Tanjug/AP/Kevork Djansezian

Klint Istvud

Legendarni Prljavi Hari, koji je svoju slavu protegao sve do današnjih dana - stekao je svoju pilotsku dozvolu pre više od pola veka.

Istvud je kvalifikovan da upravlja i helikopterima i avionima sa fiksnim krilima, a poznato je da je leteo helikopterom Aerospatiale AStar i avionom Aero Commander 560.

Takođe je koristio svoje pilotske veštine za filmove, režirajući i glumeći u filmovima kao što su Firefox i Sully, koji je zasnovan na istinitoj priči o pilotu Čelziju Salenbergu, koji je uspešno prizemljio oštećeni avion na reku Hudson.

Morgan Freeman, Morgan Frimen Foto: Aaron J. Thornton / Getty images / Profimedia

Morgan Frimen

Još jedna legenda Holivuda neraskidivo je povezana sa letenjem: istina, on je svoju pilotsku dozvolu dobio tek 2002, ali upornim analitičarima njegove biografije teško je da prenebregnu da je Frimen pre glumačke karijere imao karijeru avio-mehaničara u američkom ratnom vazduhoplovstvu!

Iako je svoju dozvolu stekao tek u 65. godini života, Frimen se nije zadovoljio pilotskom dozvolom za avione, pa je kasnije dodao i sertifikat za upravljanje helikopterima. Poznato je da leti različitim letelicama, uključujući Syberjet SJ30.

kurt rasel bekstvo iz njujorka Printskrin: Youtube/ Tue Nguyen

Kurt Rasel

Zvezda filma Tango i Keš (sa Silvesterom Staloneom) takođe je vešt pilot sa više od 5.000 sati letačkog iskustva.

Dobio je svoju pilotsku dozvolu početkom 1980-ih i od tada je stekao više sertifikata, uključujući i sertifikat za višemotorne letelice.

Rasel je leteo avionima Beechcraft Bonanza, Cessna Citation, De Havilland Canada DHC-2 Beaver i Piaggio Avanti 180.

Filmski festival u Veneciji, Bred Pit Foto: Tanjug/AP/Joel C Ryan/Invision

Bred Pit

Mislite da ijedna holivudska lista može da prođe bez Breda Pita? Teško. Uostalom - što ima Anđelina - ima i Bred. Mada je u ovoj situaciji obrnuto: Bred je prvi dobio pilotsku dozvolu još krajem devedesetih.

Kvalifikovan je da upravlja avionima sa jednim i više motora, a poznato je da je leteo avionima kao što su Cessna 500 i Gulfstream IV. Pit je takođe vlasnik aviona Cirrus SR22 i Supermarine Spitfire, koje koristi za lična i poslovna putovanja.

Njegova ljubav prema avijaciji navela ga je da podrži razne organizacije, kao što su Air Force Aid Society i Udruženje eksperimentalnih letelica (Experimental Aircraft Association - EAA).

(Aero.rs)

Video: Srpski leteći vatrogasci: Više od dva miliona litara vode izbacili na požare za manje od mesec i po

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>