• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lovci na uragane na visini zadatka: Pogledajte kako posada NOAA ulazi pravo u tropski ciklon

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dok se stanovnici Floride bore sa posledicama razornog uragana, hrabra posada NOAA uletela je pravo u njega - sve u ime nauke

  • 0

Američka Nacionalna agencija za okeane i atmosferu ovih dana ima pune ruke posla zbog destruktivnog uragana Milton na Floridi. Kako bi prikupili podatke o ovoj razornoj atmosferskoj pojavi, posada specijalnog aviona WP-3D uletela je pravo u uragan, a snimci iz aviona proširili su se internetom.

Na X nalogu Nacionalna agencija za okeane i atmosferu (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA) u utorak 8. oktobra objavljen je snimak ulaska Lockheed Martin WP-3D Orion u Milton, uragan kategorije 5. Uragan Milton prouzrokovao je veliku materijalnu štetu na Floridi i do sada odneo nekoliko života, a ovako to izgleda kada mu se hrabra posada NOAA približi:

Reč je o avionu registracije N43RF, jednom od dva specijalno modifikovana P-3 koja služe kao leteće laboratorije. Ovi "lovci na uragane" opremljeni su istraživačkim instrumentima i opremom za prikupljanje i obradu atmosferskih podataka.

Prema podacima servisa FlightRadar24, N43RF leti gotovo svakoga dana iznad Meksičkog zaliva ali nije poznato kada je snimak NOAA tačno nastao.

WP 30D Orion Foto: Wikipedia/Jonathan Shannon

Miss Piggy kako je još naziva posada NOAA uskoro zajedno sa još jednim WP-3D treba uskoro da bude povučena iz upotrebe. Letelice koje se koriste od 70-ih godina prošlog veka ustupiće mesto znatno modernijim Lockheed Martin C-130J Super Hercules, o čemu je Aero.rs pisao.

Kao i WP-3D, novi Lockheed Martin avioni će prema najavama biti opremljeni specijalizovanim instrumentima, radarima kao i uređajima za brzu internet konekciju.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje novog hangara Prince Aviation

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>