• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Priča o operaciji Solomon i letu u kome je prevezeno najviše putnika u istoriji avijacije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U svetu avijacije, postoji veliki broj događaja koji zauzimaju posebno mesto u istoriji. Jedan od takvih događaja je “Operacija Solomon”, koja se dogodila 1991. godine

  • 0
Operacija Solomon Foto: Wikipedia/Michael Zarfati / IDF Spokesperson's Unit / CC BY-SA 3.0

Devedesetih godina prošlog veka, Etiopija je bila u građanskom ratu koji je trajao decenijama. Pobunjeničke snage su napredovale prema glavnom gradu Adis Abebi, što je izazvalo veliku zabrinutost među Jevrejima širom sveta. Izraelske diplomate su pregovarale sa etiopskom vladom i organizovale tajnu operaciju kako bi se omogućila evakuacija etijopskih Jevreja u najkraćem mogućem roku.

U svetu avijacije, postoji veliki broj događaja koji zauzimaju posebno mesto u istoriji. Jedan od takvih događaja je “Operacija Solomon”, koja se dogodila 1991. godine. Tokom ove operacije, Boeing 747-200 izraelske avio-kompanije El Al postavio je rekord prevezavši najveći broj putnika ikada na jednom letu. Ova misija, osim što je bila izuzetno tehnički zahtevna, imala je i veliki humanitarni značaj.

Operacija Solomon Foto: Wikipedia/IDF Spokesperson's Unit / CC BY-SA 3.0

Operacija Solomon je bila deo većeg napora izraelske vlade da evakuiše etiopske Jevreje iz Etiopije i prebace ih u Izrael. U periodu od 24. do 25. maja 1991. godine, za samo 36 sati, izraelske odbrambene snage IDF i El Al organizovali su i sproveli jedan od najvećih vazdušnih mostova u istoriji, prevezavši preko 14.000 ljudi sa 35 letova.

Operacija je zahtevala detaljno planiranje i koordinaciju. Boeing 747-200, poznat kao “Kraljica neba”, bio je specijalno pripremljen za ovu misiju. Unutrašnjost aviona je modifikovana kako bi se maksimizovao prostor za putnike. Sedišta su uklonjena kako bi se omogućio prevoz što većeg broja ljudi.

Operacija Solomon Foto: Wikipedia/Tsvika Israeli

Dana 24. maja, avion El Al-a poleteo je iz Tel Aviva ka glavnom gradu Etiopije, Adis Abebi. Po sletanju, hiljade etiopskih Jevreja, uključujući mnogo dece i starijih osoba, brzo su se ukrcali u avion. Zbog specifične situacije, putnici su imali minimalan prtljag, što je omogućilo da se preveze veći broj ljudi.

Tokom leta, unutrašnjost aviona bila je ispunjena do maksimuma. Putnici su sedeli na podu, stajali i držali se za improvizovane rukohvate. Atmosfera je bila napeta, ali istovremeno ispunjena nadom i iščekivanjem. Tokom leta, rođeno je nekoliko beba, što je dodatno povećalo broj putnika.

U Operaciji Solomon učestvovalo je ukupno 35 aviona. Jedan avion je oborio Ginisov rekord za najviše putnika u jednom letu. Sva sedišta su bila uklonjena, a u avionu je bilo najmanje 1.078 ljudi, uključujući dve bebe koje su rođene tokom leta.

Operacija Solomon Foto: Wikipedia/מיכאל וינראוב / IDF Spokesperson's Unit / CC BY-SA 3.0

Po sletanju u Tel Aviv, putnici su dočekani sa velikim veseljem i olakšanjem. Ova operacija je bila simbol nade i novog početka za hiljade etiopskih Jevreja koji su napustili svoje domove u potrazi za boljim životom u Izraelu.

Operacija Solomon će ostati upamćena kao jedno od najvećih dostignuća u istoriji avijacije. Boeing 747-200, avio-kompanije El Al, dokazao je svoju izdržljivost i kapacitet, prevezavši rekordni broj putnika u jednom letu. Ova misija je više od tehničkog podviga; ona simbolizuje ljudsku solidarnost, hrabrost i odlučnost.

(Aero.rs)

Video: Intervju sa Lenom Radosavljević, direktorkom za upravljanje investicijama Mind Group

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>