• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

FAA je izdala novu preporuku koja se odnosi na pojačanu kontrolu i sprovođenje zabrane pušenja na letovima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prva zabrana pušenja na letovima uvedena je u SAD 1988. godine

  • 0
no smoking Foto: Shutterstock/Georgios Alexandris

Zabrana pušenja u avionima je jedna od najstrožijih i najstarijih mera koje se primenjuju u civilnom vazduhoplovstvu. Uvođenje "No Smoking" oznaka na komercijalnim letovima počelo je još 1980-ih godina, sa ciljem zaštite zdravlja putnika i posade, kao i zbog bezbednosti samog leta.

Istorija zabrane pušenja u avionima

Prva zabrana pušenja na letovima uvedena je u SAD 1988. godine, kada je Federalna uprava za avijaciju (FAA) zabranila pušenje na domaćim letovima koji traju manje od dva sata. Ova mera je ubrzo proširena i na duže letove, a do sredine 1990-ih pušenje je bilo potpuno zabranjeno na svim domaćim i međunarodnim letovima mnogih aviokompanija.

JAT je uveo zabranu pušenja 5. aprila 2002. do tada su u avionu mogli da puše i putnici i posada.

Zabrana pušenja je imala značajan uticaj na smanjenje pasivnog pušenja, kao i na smanjenje rizika od požara na letu. Avionske kabine su takođe prilagođene ovoj regulativi, pa su oznake "No Smoking" postale standardni deo opreme svakog aviona.

no smoking Foto: Shutterstock/Tommy Lee Walker

Regulativa i "No Smoking" oznake

Svaki komercijalni avion mora biti opremljen jasno vidljivim "No Smoking" oznakama, koje su najčešće postavljene iznad sedišta i u toaletima. Ove oznake moraju biti osvetljene tokom čitavog leta, bez obzira na dužinu ili destinaciju. Takođe, kabinsko osoblje je obavezno da pre poletanja informiše putnike o zabrani pušenja, kao deo sigurnosnog brifinga.

Kazne za kršenje zabrane pušenja su stroge i mogu uključivati novčane kazne, pa čak i krivične prijave, u zavisnosti od ozbiljnosti prekršaja. Posebno se strogo kažnjavaju pokušaji pušenja u toaletima, gde postoji dodatna opasnost od požara zbog prisustva zapaljivih materijala.

no smoking Foto: Shutterstock/Apple_Mac

Nova Preporuka FAA

U avgustu 2024. godine, FAA je izdala novu preporuku koja se odnosi na pojačanu kontrolu i sprovođenje zabrane pušenja na letovima. Ova preporuka je nastala kao odgovor na nekoliko incidenata tokom protekle godine, kada su putnici pokušali da zapale cigaretu ili koriste elektronske cigarete na letu, što je dovelo do neplaniranih sletanja i drugih bezbednosnih problema.

Preporuka uključuje strože inspekcije pre leta, kao i obaveznu obuku kabinskog osoblja za prepoznavanje potencijalnih prekršilaca. FAA takođe apeluje na aviokompanije da dodatno osveže "No Smoking" oznake u avionima, kao i da pojačaju informisanje putnika o posledicama kršenja ove zabrane.

"Elektronske cigarete", koje su postale popularna alternativa tradicionalnom pušenju, takođe su predmet zabrane. Iako ne proizvode dim, njihova upotreba na letovima može izazvati zabunu i nepotrebnu paniku među putnicima. Prema novim pravilima FAA, upotreba elektronskih cigareta je strogo zabranjena u svim delovima aviona.

Zabrana pušenja na letovima nije samo pitanje komfora, već pre svega bezbednosti. Oznake "No Smoking" su ključni deo regulative koja čuva živote putnika i posade. Sa novim preporukama FAA, očekuje se da će se bezbednost na letovima dodatno povećati, a pušači moraju biti svesni ozbiljnih posledica koje mogu proizaći iz nepoštovanja ove zabrane.

(Aero.rs)

Video: Srpski leteći vatrogasci: Pilot Helikopterske jedinice MUP Srbije o Kamovu Ka-32

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>