• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šabla 2023: Srbi i Bugari raketiraju iznad Crnog mora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vazduhoplovci i raketaši Vojske Srbije pripremaju se za vežbu sa bojevim gađanjem ciljeva u vazdušnom prostoru „Šabla 2023“

  • 0
Letačka obuka, mig 29, Ministarstvo odbrane FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE

Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije intenzivno se pripremaju za vežbu sa bojevim gađanjem ciljeva u vazdušnom prostoru „Šabla 2023“, koja će se održati iznad istoimenog poligona na obali i iznad akvatorija Crnog mora u Bugarskoj od 5. do 9. juna., saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U vežbu će biti uključeno više od 1.200 pripadnika oružanih snaga domaćina Bugarske i Srbije. Na „Šabli 2023“ priliku da provere svoje sposobnosti imaće pripadnici 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva na i sistemima PVO S-125 „Neva“ i 2K12 „Kub“, kao i vazduhoplovni sastav 101. lovačke avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade na avionima MiG-29. Ratno vazduhoplovstvo Bugarske će na vežbi dejstvovati iz protiavionskih sistema S-300, S-125 „Neva“, S-75 „Volhov“, 2K12 „Kub“ i iz prenosnih sistema Strela-2M. Pripadnici kopnenih snaga Bugarske će koristiti prenosne sisteme Strela-2M, Osa-AKM, protivavionski top ZSU-23-2 kao i raketni sistem zemlja-zemlja 9K79 „Točka“.

Bugarski piloti će dejstvovati po ciljevima lovačkim avionima MiG-29, jurišnim avionima Su-25 (koji takođe i izbacuju padajuce mete) i helikopterima Mi-17 i Mi-24, navodi se na internet sajtu ministarstva odbrane ove zemlje.

Raketaši Vojske Srbije će ove godine po sedmi put učestvovati na zajedničkoj vežbi sa kolegama iz Bugarske, dok će piloti prisustvovati po četvrti put.

Gađanje na ovom crnomorskom poligonu izvodi se šesti put od 2010. godine i “predstavlja priliku da se rezultati dosadašnje obuke provere u praksi, kao i da se unapredi ukupna sposobnost jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO za zaštitu vazdušnog prostora”, navodi srpsko Ministarstvo odbrane. Prva „Šabla“ održana je 2010. godine, ostalih pet vežbi realizovano je 2011, 2013, 2017, 2019. i 2021. godine, a sem Srbije i Bugarske povremeno su i države poput Slovačke, Rusije i SAD uzimale učešće.

Kao i prethodnih godina, planirano je prebaziravanje dela najmodernijih borbenih aviona RViPVO MiG-29 i ljudstva 101. avijacijske lovačke eskadrile “Vitezovi” u Bugarsku, ali zbog rekonstrukcije baze Graf Ignjatievo ove godine ce aerodrom Krumovo pored pored Plovdiva biti privremeno “stanište” srpskih pilota-lovaca i njihovog tehnickog sastava. Deo sastava 250 brigade za PVD odlazi na poligon Šabla gde će oni za gađanja koristiti bugarska oruđa. Tokom prošlih vežbi ovog tima, srpski raketaši su sa sobom “poneli” - odnopsno prebacili specilanim kopnenim transportom - svoje rakete, upadljivo obeležene srpskim zastavama.


(Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>