• 86
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kineski dronovi CH-95 drugi put u javnosti: Ministar Vučević na Lađevcima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Verovatno nazanimljivija skorašnja nabavska srpskog RViPVO, Kineski borbeni dron CH-95 po drugi put pikazan pred kamerama: posle premijere na prikazu "Granit2023", sada i pred ministrom Vučevićem u svojoj bazi na aerodomu Morava

  • 86

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su danas na vojnom aerodromu „Morava“ obuku pripadnika vojske na savremenom naoružanju, saopštilo je Ministarstvo odbrane

Ministar Vučević je istakao da se nastavlja modernizacija Vojske Srbije u "skladu sa direktivama predsednika Republike."

"Dobili smo najsavremeniju opremu, naoružanje, ono što mnoge zemlje nemaju, ne samo u okruženju, nego zemlje u svetu i time smo sigurniji i bezbedniji. Naš vazdušni prostor i naša zemlja je svakako sigurnija kada je Vojska Srbije jača, bolje opremljenija i obučenija. I ovo je samo najava svega onoga što ćemo raditi u okviru Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na ponos svih građana naše države i na ponos otadžbine Srbije", poručio je ministar Vučević.

Ministar Vučević i general Mojsilović, tokom današnje posete razgovarali su i sa pripadnicima 98. vazduhoplovne brigade i "uverili se u stepen osposobljenosti ljudstva za realizaciju dodeljenih zadataka".

Obilasku su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković i komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Dragan Mrdak.

Pažljivi posmatrači su iza tipskog saopštenja  i očekivano "vojnički" šture informacije koja je emitovana od MO kako je "današnji obilazak bio prilika i za prikaz dela letačke obuke pripadnika 98. vazduhoplovne brigade i taktičko-tehničkog zbora dela savremenog naoružanja i vojne opreme" na objavljenim fotografijama i video zapisima mogli da primete neke zanimljivosti vezano za opremanje srpskog RViPVO:  prikazani modernizovani dvosed Orao NJ-22 imao je ispod oba krila lansere nevođenih raketa velikog kalibra "Munja" od 128 mm a bespilotna letila CH-95 koja je bio izložena pred ministrom i delegacijom razlikuje se od one koji je viđene pre nešto više od mesec dana na prikazu "Granit 2023", što indirektno potvrđuje nabavku više komada. Ministarstvo odbrane je na emitovanim fotografijama i snimcima "blurovalo" naoružanje izloženo ispred CH-92 i CH-95, kao i evidencijske brojeve na samim letilicama - a ranijim prikazima CH-92 su izlagani sa laserski vođenim raketama FT-3C dometa do 9 km a objavkjeno je da je nabavljeno 18 ovakvih sredstava

Na video snimku može se videti i sletanje jednog od prototipova domaće bespilotne letilice "Pegaz" dok su još dva bila izložena na zemlji. Prvobitno zamišnjeni i razvijani kao izviđački besposadni vazduhoplovi, kao rezultat transfera transfer kineske tehnologije "Pegazi" mogu poneti i "pametno" naoružanje čime se svrstavaju u kategoriju borbenih letilica.

(Takeoff.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    17. jul 2023. | 19:27

    O modernizaciji naše vojske suvišne su reci!Nekada na rubu postojana a danas najsavršenija u regionu

  • Владимир

    17. jul 2023. | 19:06

    Добро је што је наша војска из дана у дан све јача.

  • Matija

    17. jul 2023. | 19:18

    Важно је да наставимо да опремамо нашу војску. 🇷🇸

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>