• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Helikopter "uči" avion da leti!

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Helikopter "King Stalion" prenosi borbeni avion "Lajtning" U.S. Navy/Kyra Helwick

Američke oružane snage često se sreću sa raznim izazovnim i složenim misijama, pogotovu imajući u vidu njihovo angažovanje širom sveta.

Jedan od zadataka vazduhoplovnih komponenti sva četiri vida američke vojske je da transportuje svoje letelice za šta - ako iz nekog razloga ne mogu ili nije praktično da prelete - se često koriste namenski transportni avioni kao što je C-17 "Globemaster". Međutim, u određenim okolnostima njihovo korišćenje nije moguće te u pomoć uskaču helikopteri.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Kagan Dunlap (@kagan.dunlap)

Na snimku - koji je na Instagramu u šali opisan kako "kada avion izađe iz fabrike, helikopter mora da ga uči da leti" - može se videti teški transportni helikopter Sikorski CH-53K "King Stallion", najveći takve vrste u američkim oružanim snagama, a podvešen ispod njega je višenamenski borbeni avion nove generacije, Lockheed Martin F-35 "Lightning II". Snimak je tokom procesa testiranja nosivosti helikoptera, odnosni njegove sertifikacije za nošenje spoljnog tereta.

Komentari korisnika nisu ništa manje humoristični od opisa. Jedan od njih se zapitao "zašto onda brodovi ne uče tenkove da plove ili zašto podmornice ne uče brodove da rone", dok je drugi na pitanje koje se nameće "a ko onda uči helikoptere da lete?" dobio neke zanimljive odgovore poput "Čak Noris", "oni ne lete, oni prkose gravitaciji" ili "Niko, uče se na pokušajima i pogreškama" :)

Iako se čini da se pilot Sikorskog CH-53K dobro snalazi u ovoj situaciji, ubeđeni smo da mu nije svejedno kada prenosi avion “težak” 80 miliona dolara.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Erbas C295 - Novi transportni avion Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>