• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski Su-35 "maltretirao" Rafale iznad Sirije: Francuzi objavili i fotografiju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ponašanje ruskog pilota je opisano kao "rizično i neprofesionalno"

  • 1

Francuski generalštab osudio je incident zabeležen 6. jula, tokom kojeg je pilot ruskog Su-35 (Сухой Су-35) izvodio kako se navodi "opasne manevre" u blizini dva francuska višenamenska borbena aviona Rafale.

"Bliski susret" je zabeležen iznad iračko-sirijske granice tokom misije koju su izvodili francuski višenamenski lovci, prenosi AeroTime.

U jednom trenutku, Su-35 je prišao Rafalima i to na način koji Francuzi opisuju kao "rizičan i neprofesionalan".

"Piloti su manevrisali da bi smanjili rizik od nesreće, pre nego što su nastavili s patroliranjem", objavljeno je na njihovoj Tviter stranici.

Francuski generalštab je prikazao i fotografiju ruskog lovca snimljenu optoelektronskim sistemom OSF (Optronique Secteur Frontal), kako bi ilustrovali njegovu blizinu Rafalima.

Francuske snage, uključujući borbene letelice, raspoređene su u tamošnjem regionu, gde izvode vazdušne napade na ISIS i pružaju podršku u okviru operacije "Šamal".

Incident sa Rafalima dogodio se 24 sata nakon što su tri ruska Su-35, navodno, "maltretirala" američke bespilotne letilice MK-9 Reaper.

Tada su, tvrdi se, ruski lovci ispalili IC mamce i na taj primorali bespilotne letelice da izvedu manevre za izbegavanje.

(Aero.rs/SK)

Video: Srpski MIG-29 u pratnji predsednika Azerbejdžana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DonKyo

    11. septembar 2023. | 15:42

    Ruski lovci su tamo na poziv sirijske vlade, a ovi uljezi koji pruzaju podrsku ISIS-u su tu bez ikakve dozvole

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>