• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kanada od Airbusa naručila devet avio-cisterni A330

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropski proizvođač aviona će za sumu od 3 milijarde kanadskih dolara, odnosno 2,1 milijardu evra, Kanađanima isporučiti devet avio-cisterni - 4 nove i 5 korišćenih

  • 0
Airbus A330MRTT © Airbus 2023

Airbus će kanadskom Kraljevskom ratnom vazdhoplovstvu (RCAF - Royal Canadian Air Force ) isporučiti ukupno devet A330MRTT nakon što je evropski avion izabran kao najbolja opcija za modernizaciju flote vojnih avio-cisterni.

Evropski konzorcijum će za nekima basnoslovnu sumu od 3 milijarde kanadskih dolara, odnosno 2,1 milijardu evra, Kanađanima isporučiti 4 nova i 5 korišćenih aviona prepoznatljivih po skraćenici MRTT koja označava višenamenski transportni avion cisternu (Multi Role Tanker Transport).

Borbeni avioni ratnog vazduhoplovstva Kanade će moći u letu da  toče gorivo iz novih "letećih benziskih pumpi" već od 2027. godine kada će oružanim snagama biti dostavljen prvi A330MRTT.

Pored četiri novoproizvedena aviona, Kanađani će dobiti i pet "polovnjaka", odnosno već korišćenih civilnih aviona koje će Airbus konvertovati u avio-cisterne. Nakon što pristignu u hangare kanadskih vojnih aerodroma, Airbusi A330MRTT će dobiti novu oznaku CC-330 Husky.

Da će u flotu RCAF doći Evropljani zna se još od 2021. godine kada je A330MRTT pobedio Boeingov KC-46 Pegasus u nadmetanju za odabir nove generacije avio-cisterni. Kanada je korisnik pet starih cisterni CC-150 Polaris (A310 MRTT) kojima se bliži zaslužena penzija.

(Aero.rs)

Video: Erbas C295 - Novi transportni avion Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>