• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski helikopter Mi-26 pokosio stub za rasvetu u Jakutsku: Nevoljama tu nije bio kraj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Helikopter je pripadao pograničnoj službi FSB-a

  • 0
Ruski helikopter MI - 26 T 2 Foto: Shutterstock

Na društvenim mrežama kruži snimak incidenta u kojem je učestvovao ruski transportni helikopter Mi-26, u sastavu Pogranične službe Federalne službe bezbednosti (FSB).

Vidimo trenutak kada letelica (RF-06053) očigledno počinje da rula na izađe do mesta za poletanje na aerodrom Jakutsk (YKS), ali se ubrzo “sudara” sa rasvetnim stubom. Nije bilo prijavljenih žrtava među posadom ili zaposlenima na aerodromu, prenosi AeroTime.

Nadležni su najavili detaljnu istragu kako bi utvrdili uzroke incidenta, pa možemo samo da spekulišemo šta se dogodilo na aerodromu.

Sudeći po snimku, velike su šanse da je repna greda pogođena krhotinama glavnog rotora nakon čega se odvojila od trupa.

Kao da to nije bilo dovoljno, metalni stub skoro celom dužinom pada "po sred" helikoptera, ali je snažna konstrukcija očigledno bila dovoljna zaštita posadi i putnicima ako ih je bilo.

Dok čekamo zvanične podatke treba podsetiti da je Mi-26 najveći helikopter na svetu, dizajniran za obavljanje širokog spektra transportnih i posebnih operacija - poput gašenja požara ili desantiranja.

Razvili su ga stručnjaci moskovskog biroa “Milj”, a serijski se proizvodi u Rostovu. Dugačak je 40 metara, dok prečnik glavnog rotora iznosi 32 metra.

Gorostasna letilica može da transportuje 80 vojnika, ili preko 20.000 kilograma tereta.

(Aero.rs/SK/SI)

Video: Izbio novi požar na Halkidikiju: Srpski turisti snimili dramu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>